Do miski wlewamy letnie mleko, dodajemy drożdże i mąkę tak by powstała gęsta konsystencja, zostawiamy do wyrośnięcia na 30-40 min.
Do zaczynu dodajemy jaja, olej, przyprawy i mąkę, tyle ile zabierze ciasto, wyrabiamy aż nie bedzie kleić się do rąk.
Ciasto odstawiamy na deskę, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1h
Grzyby namaczamy najlepiej na nocy.Zalewając je wodą aż będą przykryte.
Następnie gotujemy je ok 30 min, odcedzamy i kroimy na drobno.
Kapustę gotujemy ok 30 min w nie dużej ilości wody.
Na patelnię wlewamy olej i przesmażamy poszatkowaną cebulę i szalotkę.
Do cebulki dodajemy grzybki i nadal smażymy, dodajemy cukier , sól, kminek, pieprz.
Kolejno dodajemy natkę i poszatkowaną odcedzoną kapustę, nadal smażymy przez ok 15 min. cały czas mieszając.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na 3mm i wykrawamy kwadraty, na każdy dajemy solidną porcję farszu, zlepiamy przeciwległe boki, mocno dociskając.
Zostawiamy na 10-15 min.by podrosły i smarujemy żółtkiem przed pieczeniem, moje są bardzo intensywne od własnych kur, stąd ten kolor, potem do kolejnych porcji rozcieńczyłam z mlekiem tez było ok.
Pieczemy każdą porcję ok 15-20 min w tem 175st
Składniki
CIASTO :-
drożdże świeże 50 g
-
mleko 2 % 300 ml
-
mąka tortowa 500 g./ok może więcej
-
jajka 3 szt
-
kminek mielony 1 łyżeczka
-
pieprz ziołowy 1 łyżeczka
-
olej 6 łyżek
-
sól do smaku 1 łyżeczka
-
grzyby leśne 1 szkl suszone
-
szalotka 3s szt
-
cebula biała 1 szt
-
kapusta kiszona 2 szkl
-
natka pietruszki 4 łyżki
-
żółtka 1 szt do posmarowania wierzchu
-
cukier 1 łyżeczka
-
sól do smaku 4 szczypty
-
kminek mielony 4 szczypty
-
pieprz kolorowy ziarnisty 4 szczypty
Komentarze
Prześlij komentarz