Składniki
-
mąka tortowa 2 szkl
-
mleko 2 % 1 szkl
-
jaja 2 szt
-
olej 6 łyżek
-
cukier waniliowy 30 g
-
proszek do pieczenia 1 łyżeczka z kopką
-
cukier puder 2 łyżki
-
śmietana kremówka 400 ml
-
maliny 2 szkl
-
likier amaretto 5 łyżek
Przepis ten w orginale jest tak
zwany dwójkowy
jednak moja gofrownica nie podołała mu i za każdym razem gdy ją otwierałam połowa gofra była u góry połowa na dole, przepis jest pyszny, ale ja musiałam go zmodyfikować do mojej maszyny :P
Nadal smakuje dobrze więc podzielę się z wami, bo kiedy szukałam winy co powoduje rozdwajanie się gofrów nie wiele znalazałam w sieci, a nie raz robiłam gofry z różnych przepisów i zawsze mi wychodziły, kluczowa okazała się gęstość ciasta , moja gofrownica ma 700w i ten przepis wychodzi w niej perfekcyjnie.
Sposób przygotowania
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywno.Mąkę, mleko, żółtka cukry oba, proszek, olej mieszamy osobno w misce tak by się to połączyło, na koniec dodajemy ubite białka delikatnie mieszamy.
Gofrownicę ustawiamy na najwyższy poziom ja mam 6 i czekamy aż się nagrzeje, następnie sylikonowym pedzlem smarujemy środek maszyny i wlewamy ciasto, tak by było zakryte dno, zamykamy i nie otwieramy przez 3-4 min. po tym czasie sprawdzamy czy są już zrumienione jesli tak wyciągamy i studzimy na kratce będą w tedy chrupiące.
Z tej porcji wychodzi 6-8 gofrów
Śmietanę ubijamy na sztywno i rękawem cukierniczym nakładamy na każdy lekko przestudzony gofr.
Maliny rozgniatamy widelcem i mieszamy z likierem, polewamy po śmietanie , dekorujemy i podajemy.
Ale robisz smaka..:)
OdpowiedzUsuńGofry są u nas co najmniej 2 razy w tygodniu :)
OdpowiedzUsuń