Tartaletki z czekoladą, orzechami i bitą śmietaną









Sposób przygotowania

CIASTO:

Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto , zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30 min.
Po tym czasie ciastem wylepiamy foremki do tartalinek małych ja użyłam 8cm
Pieczemy każdą partię po 10-12 min w tem 180st

Z tej porcji wyszło mi 18szt

CZEKOLADA :
czekoladę topimy w kąpieli wodnej, do stopionej dodajemy śmietankę i masło, jeśli się zrobią grudki dodajemy więcej śmietanki mieszamy aż konsystencja będzie gładka, jeśli stopimy samą czekolade i taką damy na ciasto, będzie twarde do krojenia.Lekko studzimy i napełniamy nasze tartinki średnio po 3 -4 łyżki czekolady, następnie sypiemy do każdej po kilka orzechów całych. zostawiamy do zastygnięcia.
ŚMIETANA :
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem , na koniec dodajemy ajerkoniak, przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na ciasteczka, zostawiając środek pusty by było widać co jest w środku, schładzamy.

Składniki

CIASTO :
  • jaja 1 szt
  • żółtka 1 szt
  • margaryna 1/2 szt
  • cukier waniliowy 15 g
  • cukier kryształ 1/2 szkl
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • śmietana 18 proc 1 łyżka
  • mąka tortowa 300 g może więcej
CZEKOLADA :
  • czekolada mleczna 200 g
  • śmietana kremówka 8 łyżek
  • masło 1 łyżka
  • orzechy laskowe 100 g
ŚMIETANA ;
  • śmietana kremówka 800 ml
  • cukier puder 1/2 szkl
  • ajerkoniak 5 łyżek










Komentarze

Prześlij komentarz