czwartek, 24 października 2013

Warzywno - mięsna lazania







Składniki:

 Warzywa ,czyli marchew, pietruszkę , cebulę , obieramy ,wrzucamy do rozdrabniacza lub ścieramy na grubych oczkach :D Mięso mielimy , ja użyłam łopatkę wieprzową ,zmieliłam z 2 ząbkami czosnku z zalewy ziołowej z oliwą .
Do garnka wrzucamy 8 ząbków czosnku i 3 łyzki zalewy ,ja miałam akurat w oliwie z ziołami .Na rozgrzaną oliwę wrzucamy mięso i przesmażamy do zmiany koloru miesa na szary ,czyli ,aż pozamykają się pory miesa , będzie bardziej soczyste .
 Teraz kolej na warzywa  i znów chwilkę podsmażamy .
 Natkę szatkujemy i dodajemy do mięsa i warzyw , nadal trzymając na ogniu .
 Teraz wlewamy wino i nadal dusimy
 Na koniec dodajemy pomidory , sól , cukier i dusimy bez pokrywki ok 1h sos ma odparowac ,ale tak by nie był suchy .
Makaron gotujemy w osolonej wodzie na pół miękko i takim makaronem wykładamy naszą żaroodporną formę , na przemian ,sos ,makaron , parmezan .... aż do wyczerpania składników ,zapiekamy ok 1h w tem 160st .Podajemy odrazu po upieczeniu , można na wierzch jeszcze posypać serem ,zyskamy smak , podajemy z winem .











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...