poniedziałek, 16 września 2013

Ostre Filetowe kąski w serze z dipem BBQ







W ten weekend było spotkanie  z przyjaciółmi   pogoda na grilla nie dopisała 
ale ja zrobiłam coś co smakowało wszystkim ;)

4 filety z kurczaka pojedyncze 
1 litr oleju do smażenia 
300 g sera żółtego 
2 szkl mąki
4 jajka 
płatki papryczki ostrej 
sól  morska 
pieprz różowy 
 

4 szt sos BBQ prymat 
ketchup 2 szkl 
mięta

 Fileta przekroić na pół w poprzek by był cieńszy , następnie w paski ok 1.5cm
a potem te paski na pół .
Przyprawić solą , pieprzem i papryką ostrą , nie zalecam mielonej bo panierka potem przyjmuje
brzydki brudnawy kolor , lepiej użyć przypraw nie farbiacych  np. w płatkach 

Ser zetrzeć na grubych oczkach 
wymieszać z mąką , nie martwić się ,że ser ma długie wstążki .Podczas pieczenia świetnie sie to 
strzępi .

Jajka rozbełtać .

Sos BBQ rozrobić z ketchupem , ja wody nie dawałam bo wolę jak jest gęste 
Natomiast dodałam posiekaną miętę ok 1 łyżki , musi być to bardzo drobno , mozna zrobić blenderem .
Sos odstawić na 1 h .


Fileta maczamy w jajku i w panierce , mocno dociskając 

Nastepnie wrzucamy na głęboki olej na 1 min z każdej str 
to są małe kawałki , szybko się pieką .

Ten sos pasuje do tego mięsa jak żaden inny 
każdy był zachwycony , a mięso w tej panierce jest wyraziste w smaku .
Polecam serdecznie :)





















4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie, lubię ostrzejsze dania :D

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł na danie na imprezę , wygodna forma podania , wspaniały sos , nie dodałabym w życiu mięty , a tu proszę , jestem bardzo ciekawa smaku.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy sposób na panierowanie mięsa, nigdy tak nie robiłam, warto widać spróbowania :)

    OdpowiedzUsuń

DRUKUJ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...