Bezowe ciasteczka z bitą śmietaną i truskawkami


 Beza, bezy to bardzo proste, szybkie, i genialnie pyszne desery, które można przygotować w cześniej, a w dzień wizyty gości tylko zrobić krem i dodać owoce.

100 g białek mogą być mrożone, które zostają po masach, kremach, ciastach drożdżowych
210g cukru
800 ml śmietany 36%
2 szklanki truskawek świeżych



Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy powoli cukier i ubijamy na lśniącą, gładką masę, bardzo sztywną.Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia okrągłe ciasteczka, średnica ok 5cm zostawiamy odstęp 2cm bo bezy urosną. Z takie porcji wychodzi ok 12szt czyli duża blaszka z piekarnika.

Pieczemy w 160st przez ok 30min
Następnie zmniejszamy temp. do 120st i suszymy jeszcze 30min

Uwaga! - Nie otwieramy piekarnika, bo opadną !

Bezy gotowe można zamknąć w pojemniku plastikowym i przechowywać tygodniami.Ja tak robię.



KREM:

Śmietanę ubijamy na sztywno bez cukru, przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy bezy.
Truskawki myjemy, osuszamy, kroimy i układamy na ciasteczkach, część można wcisnąć do środka, resztę zostawiamy na wierzchu, dekorujemy miętą i schładzamy, bezy powinny lekko nawilgnąć, najlepiej podać po ok 3-4h.









Komentarze