Beza, bezy to bardzo proste, szybkie, i genialnie pyszne desery, które można przygotować w cześniej, a w dzień wizyty gości tylko zrobić krem i dodać owoce.
100 g białek mogą być mrożone, które zostają po masach, kremach, ciastach drożdżowych
210g cukru
800 ml śmietany 36%
2 szklanki truskawek świeżych
Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy powoli cukier i ubijamy na lśniącą, gładką masę, bardzo sztywną.Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia okrągłe ciasteczka, średnica ok 5cm zostawiamy odstęp 2cm bo bezy urosną. Z takie porcji wychodzi ok 12szt czyli duża blaszka z piekarnika.
Pieczemy w 160st przez ok 30min
Następnie zmniejszamy temp. do 120st i suszymy jeszcze 30min
Uwaga! - Nie otwieramy piekarnika, bo opadną !
Bezy gotowe można zamknąć w pojemniku plastikowym i przechowywać tygodniami.Ja tak robię.
KREM:
Śmietanę ubijamy na sztywno bez cukru, przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy bezy.
Truskawki myjemy, osuszamy, kroimy i układamy na ciasteczkach, część można wcisnąć do środka, resztę zostawiamy na wierzchu, dekorujemy miętą i schładzamy, bezy powinny lekko nawilgnąć, najlepiej podać po ok 3-4h.
Komentarze
Prześlij komentarz