Kuleczki z sezamu i bakali









Składniki

  • sezam 100 g
  • syrop klonowy 4 łyżki
  • kakao 1 łyżka
  • morele suszone 3 szt
  • migdały 5 szt
  • rodzynki 1 garść
  • ananas suszony 3 szt
  • orzechy laskowe 2 łyżki
  • jagody goji 1 łyżka
  • wiórki kokosowe 1 łyżka


Na patelnię wsypujemy sezam i prażymy na złoty kolor.

Następnie ostudzone ziarna mielimy w  blenderze na gładki proszek.

Do sezamu dodajemy wszystkie bakalie i kakao, syrop klonowy.

Całość mielimy na masę, następnie formujemy małe kulki i obtaczamy w koksie, nie są bardzo wilgotne więc kokos średnio się przykleja, można by dodać mleka, ale ja tego chciałam uniknąć, bo nie miałam roślinnego,.

Schładzamy kilka godzin i gotowe.















Komentarze