sobota, 14 stycznia 2017

Kasza mazurska z warzywami i parmezanem







Składniki

  • kasza jęczmienna 3 łyżki
  • olej 1 łyżka
  • papryka czerwona 1 pasek
  • cebula dymka 1 szt
  • cukinia 1/2 szt
  • parmezan starty 1 łyżeczka
  • pasternak 1 kawałek 3cm
  • kalarepka młoda 1/3 szt
  • sól himalajska 2 szczypty do smaku
  • kolendra mielona 3 szczypty
  • pieprz czarny mielony 3 szczypty
  • przyprawa curry 2 szczypty
Do garnka wlewamy łyżkę oleju, dodajemy pokrojone drobno warzywa, całość doprawiamy, cały czas mieszając przesmażamy.
Dodajemy kaszę i dalej mieszając, na wolnym ogniu prażymy całość.

Po ok 5 min podlewamy odrobiną wody, tak by sięga połowy składników, czekamy aż wchłonie się woda, i mieszając jeszcze chwilkę prażymy.

Danie ma być sypkie, warzywa pół twarde, kasza również a;ldente.

Wierzch osypujemy odrobiną parmezanu. 




1 komentarz:

  1. Bardzo fajne połączenie składników. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń

DRUKUJ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...