sobota, 6 lutego 2016

Pączki domowe z samych żółtek






Składniki

  • żółtka 10 szt
  • drożdże 75 g
  • mleko 3,2% 400 ml
  • mąka tortowa 850 g może wiecej zależy od mąki
  • cukier puder 200 g
  • laska wanilii 1/2 szt same ziarenka
  • olej 1/2 szkl
  • olej do smażenia 2 L






 Z drożdży, 4 łyżek mąki, mleka i 1 łyżki cukru robimy zaczyn i zostawiamy do wyrośnięcia.

Żółtka ucieramy z cukrem do białości, aż masa stanie się bardzo lekka i puszysta.

Do ubitych żółtek dodajemy stopniowo olej i cały czas ucieramy. 

Następnie dodajemy ziarenka wanilii i wlewamy zaczyn drożdżowy, nadal ucieramy ale na mniejszych obrotach. 

Teraz czas na stopniowe dodawanie mąki, należy zmienić końcówkę z ubijającej na haka, ciasto wyrabiamy mikserem póki daje radę, następnie przekładamy na stolnicę i jeszcze dłońmi, lekko podsypując mąką, wyrabiamy ok 10 min.

Ciasto wyrobione spłaszczamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1h

Wyrośnięte ciasto spłaszczamy wałkiem na ok 1cm i wykrawamy koła, tak przekładamy znów na deskę, przykrywamy ściereczką i czekamy aż wyrosną.

Pączki powinny być bardzo wysokie, a po wzięciu delikatnie do dłoni, lekkie jak piórko.

Pączki smażymy w gorącym oleju, ale nie na pełnym gazie, mają się zrumienić, dobrze jest wbić do każdego wykałaczkę by sprawdzić czy środek jest upieczony.
Ja piekę pod pokrywką, czasem są bardzie zrumienione czasem mniej, zależy od wielkości. Po upieczeniu można nadziać dżemem.




















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...