Ciasto zebra kawowa z czekoladą







Składniki

  • jaja 5 szt
  • woda 220 ml
  • kawa rozpuszczalna 1 łyżka
  • soda oczyszczona 1/2 łyzeczki
  • olej 3/4 szkl
  • cukier puder 200 g
  • mąka pszenna 2 i 1/2 szkl tortowa 450
  • cukier waniliowy 2 łyżki domowy
  • kakao 2 łyżki
  • czekolada mleczna 100 g


 Jaja ubijamy do białości z cukrem i cukrem waniliowym . Następnie dodajemy powoli olej.

Kawę rozpuszczamy w wodzie letniej, studzimy, mąkę mieszamy z sodą.

Wlewamy kawę do masy i lekko mieszamy, następnie dodajemy mąkę, powoli, cały czas miksując na wolnych obrotach.

Masę dzielimy równo na pół, do jednej części dodajemy kakao, do drugiej dodatkowo 2 łyżki mąki. Czekoladę siekamy na drobno nożem.

Do formy keksowej wlewamy część masy kakaowej, następnie dokładanie na środek masę jasną, po każdym takim miksie sypiemy odrobinę czekolady, nie mieszamy ! Tak postępujemy aż do wykorzystania wszystkich składników. Pieczemy w 180st przez ok 45min. należy sprawdzać wykałaczką, czy ciasto już nie przywiera do niej.
















Komentarze