Składniki
-
jaja 5 szt
-
woda 220 ml
-
kawa rozpuszczalna 1 łyżka
-
soda oczyszczona 1/2 łyzeczki
-
olej 3/4 szkl
-
cukier puder 200 g
-
mąka pszenna 2 i 1/2 szkl tortowa 450
-
cukier waniliowy 2 łyżki domowy
-
kakao 2 łyżki
-
czekolada mleczna 100 g
Jaja ubijamy do białości z cukrem i cukrem waniliowym . Następnie dodajemy powoli olej.
Kawę rozpuszczamy w wodzie letniej, studzimy, mąkę mieszamy z sodą.
Wlewamy kawę do masy i lekko mieszamy, następnie dodajemy mąkę, powoli, cały czas miksując na wolnych obrotach.
Masę dzielimy równo na pół, do jednej części dodajemy kakao, do drugiej dodatkowo 2 łyżki mąki. Czekoladę siekamy na drobno nożem.
Do formy keksowej wlewamy część masy kakaowej, następnie dokładanie na środek masę jasną, po każdym takim miksie sypiemy odrobinę czekolady, nie mieszamy ! Tak postępujemy aż do wykorzystania wszystkich składników. Pieczemy w 180st przez ok 45min. należy sprawdzać wykałaczką, czy ciasto już nie przywiera do niej.
Komentarze
Prześlij komentarz