sobota, 3 października 2015

Tartaletki kruche z prażonymi jabłkami i gruszką







Składniki

CIASTO :
  • jaja 2 szt
  • smietana 18% 1 łyżka
  • miód prawdziwy 1 łyżka lipowy z imbirem
  • cukier puder 1.2 szkl
  • wanilia 1/2 laski
  • margaryna 1 kostka
  • mąka pszenna 550 g tortowa typ 450
  • soda oczyszczona 3 szczypty
NADZIENIE ;
  • jabłka 6 szt
  • gruszka 6 szt
  • masło klarowane 2 łyżki
  • cukier kryształ 1 łyżka
  • miód 1 łyżka lipowy z imbirem
  • kardamon 1 szczypta do każdej tartaletki
  • cynamon 1 szczypta do każdej tartaletki


Do miski wkładamy wszystkie składniki ciasta i zagniatamy je szybko, po czym umieszczamy w lodówce na 30 min.

Każdą foremkę wylepiamy ciastem, moje mają ok 9cm średnicy wyszło mi 12szt.

Jabłka i gruszki obieramy, kroimy na małe kawałki i przesmażamy z cukrem na maśle, aż do odparowania soku i następnie studzimy.

Do każdej foremki wylepionej ciastem wkładamy porcję owoców, oprószamy przyprawami.

Pozostałą część ciasta wałkujemy i radełkiem kroimy na paski.

Paseczkami ozdabiamy nasze tartaletki, następnie pieczemy w temp. 180st przez ok 40 min, ja piekę do mocnego zrumienienia się ciasta, bo lubimy kruche dobrze wypieczone, takie ciemne. Należy to kontrolować.


















2 komentarze:

  1. Cudnie wyglądają :) Pyszne ciacha. Przyciągnęły mnie wyglądem, ale widzę, że w smaku równie fajne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczne, inna wersja zamiast typowej szarlotki, pięknie wyglądają na stole, nie trzeba kroić ;)

    OdpowiedzUsuń

DRUKUJ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...