Filet z kurczaka w ziołach grillowany z pomidorami






Składniki

  • filet z kurczaka 2 szt podwójne czyli ok 700g
  • wędzona papryka w proszku 1 łyżka
  • sól czosnkowa 1 łyżeczka
  • pieprz biały Prymat 1 łyżeczka
  • majeranek Prymat 1 łyżeczka
  • rozmaryn Prymat 1 łyżeczka
  • kolendra 1 łyżeczka młotkowana
  • lawenda 1 łyżeczka suszona
  • pomidor 10 szt


Filety myjemy, osuszamy, i kroimy na cienkie plastry, pełna dowolność, ale najlepiej w poprzek, nie rozbijamy, zostawiamy takie jak się na poporcjują.

Olej mieszamy z wszystkimi przyprawami, zostawiamy na 10 min, po czym zanurzamy w marynacie mięso, zostawiamy na 2h.
Część marynaty odlewamy do małej miseczki by w niej zanurzyć pomidory.
Nie powinno się tego robić gdy w marynacie było wcześniej surowe mięso.

Po tym czasie grillujemy po 3-4 min z każdej strony, czas zależny od grubości mięsa, ale to przygotowuje się wyjątkowo szybko.

Pomidory kroimy na ćwiartki, każdy zanurzamy w  marynacie  zostawionej dla nich.

Układamy na grillu w tym samym czasie co mięso, bo one tez potrzebują zaledwie kilku minut.













Komentarze