niedziela, 21 czerwca 2015

Ciasto ucierane z truskawkami, poziomkami i migdałami



Składniki

  • jaja 4 szt
  • margaryna 250 g
  • mąka tortowa 1 i 1/2 szkl
  • mąka ziemniaczana 1/3  szkl
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • cukier puder 120 g
  • cukier waniliowy 30 g
  • truskawki świeże 2 szkl
  • poziomki 1 szkl
  • płatki migdałowe 50 g

 Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym do białości, im lepiej to zrobimy tym bardziej puszyste i piaskowe będzie ciasto.

Następnie ciągle ucierając, dodajemy po 1 żółtku.
Kolejno dodajemy mąki z proszkiem.
Na koniec delikatnie mieszając, dodajemy ubitą pianę z białek.
Truskawki i poziomki myjemy odcinamy szypułki, truskawki kroimy na pół.
Owoce oprószamy mąką ziemniaczaną, tak przygotowane układamy na cieście, wylanym do foremki 25cmx36cm. Na wierzch sypiemy płatki migdałowe, pieczemy ok 40-45min w tem 180st. Sprawdzamy patyczkiem jesli jest suchy ciasto jest gotowe.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...