Składniki
-
jaja 4 szt
-
margaryna 250 g
-
mąka tortowa 1 i 1/2 szkl
-
mąka ziemniaczana 1/3 szkl
-
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
-
cukier puder 120 g
-
cukier waniliowy 30 g
-
truskawki świeże 2 szkl
-
poziomki 1 szkl
-
płatki migdałowe 50 g
Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym do białości, im lepiej to zrobimy tym bardziej puszyste i piaskowe będzie ciasto.
Następnie ciągle ucierając, dodajemy po 1 żółtku.
Kolejno dodajemy mąki z proszkiem.
Na koniec delikatnie mieszając, dodajemy ubitą pianę z białek.
Truskawki i poziomki myjemy odcinamy szypułki, truskawki kroimy na pół.
Owoce oprószamy mąką ziemniaczaną, tak przygotowane układamy na cieście, wylanym do foremki 25cmx36cm. Na wierzch sypiemy płatki migdałowe, pieczemy ok 40-45min w tem 180st. Sprawdzamy patyczkiem jesli jest suchy ciasto jest gotowe.
Komentarze
Prześlij komentarz