Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną i biszkoptami












Składniki

BISZKOPT:
  • jaja 6 szt
  • mąka tortowa 4 łyzki typ 450
  • kakao 3 łyżki
  • orzechy włoskie 2 łyżki
  • czekolada gorzka 1 szt
  • proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
  • olej 6 łyżek
POLEWA :
  • margaryna 2 łyżki
  • cukier 2 łyżki
  • kakao 1 łyżka
  • mleko 2-3 łyżki
MASA CZEKOLADOWA :
  • śmietana kremówka 400 g
  • czekolada mleczna 100 g
BISZKOPTY + PONCZ :
  • biszkopty okrągłe 150 g
  • cukier 1 łyżka
  • spirytus 50 ml
  • woda letnia 50 ml
PONCZ DO BISZKOPTU CZEKOLADOWEGO :
  • kawa rozpuszczalna 1 łyżka
  • woda 100 ml
  • rum 50 ml
BITA ŚMIETANA :
  • śmietana kremówka 400 g
  • cukier puder 2 łyżki do smaku



BISZKOPT :
Białka ubijamy na sztywno.
Kolejno dodajemy po żółtku stopniowo, na zmianę z cukrem, cały czas ubijamy.
Teraz wlewamy powoli olej.
Mąkę mieszamy z kakaem, proszkiem, orzechami zmielonymi, oraz startą czekoladą i dodajemy porcjami do masy, lekko mieszając.
Pieczemy w 180st, przez ok 20-25min. na foremce 25cmx37cm Do suchego patyczka.


MASA CZEKOLADOWA :
Do garnka dajemy 100g śmietanki 36% i czekoladę, mieszamy na wolnym ogniu czekamy aż się połączy, studzimy.

Pozostałą śmietankę ubijamy na sztywno, na koniec dodajemy zimny mus czekoladowy i mieszamy, masę wstawiamy do lodówki.

BISZKOPTY I PONCZ :
Biszkopty układamy sobie na desce, obliczając wcześniej ile nam będzie potrzebnych.
Z cukru robimy karmel na patelni, podgrzewając, następnie dolewamy wodę i alkohol, czekamy aż całość się połączy i będzie miała jednakową lejącą konsystencję. Lekko studzimy, następnie pędzlem, smarujemy biszkopty.

Wykonanie :
Biszkopt wystudzony kroimy na pół.
Z kawy wody i rumu robimy poncz, pędzlem nasączamy blaty biszkoptowe.

MASA Z BITEJ ŚMIETANY ;
Śmietanę ubijamy na sztywno z odrobiną cukru, całą wykładamy na pierwszą część biszkoptu.

Na masę wykładamy nasączone biszkopty, na nie masa z czekoladowym musem, na to kładziemy drugą część biszkoptu.

POLEWA :
Do garnka dajemy wszystkie składniki i czekamy aż całość połączy się w gęstą szklistą masę, nalezy mieszać.Jeśli masa oddziela się, należy dolać odrobinę mleka i znów mieszać. Na koniec gorącą polewą polać ciasto według uznania, ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.

















Komentarze