Ciasto czekoladowe z alkoholem a' la kukułka












Składniki

  • jaja 6 szt
  • cukier puder 7 łyżek
  • mąka pszenna 4 łyżki typ 450
  • kakao 3 łyżki
  • ciastko 1 szt dowolne czekoladowe
  • proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
  • olej 6 łyżek
  • kawa rozpuszczalna 1 łyżka do nasączenia biszkoptu
  • spirytus 3 łyżki do nasączenia biszkoptu
  • woda letnia 200 ml do nasączenia biszkoptu
  • śmietanka kremowa 800 g 36%
  • cukier puder 3 łyżki do smaku
  • biszkopty okrągłe 150 g
  • cukier brązowy 2 łyżki na karmel
  • spirytus 4 łyżki do nasączenia
  • woda 50 ml 

    MUS CZEKOLADOWY : 
    2 CZEKOLADY 
    200g śmietanki 36 %  









BISZKOPT :
Do misy robota wbijamy białka i ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy po jednym żółtku na zmianę z cukrem, cały czas ubijamy. Wolnym strumieniem dodajemy olej.


Mąkę mieszamy z kakaem i startym na grubych oczkach ciastkiem, a także proszkiem. Dodajemy do ubitych jaja, lekko mieszamy, wylewamy do formy 26cmx37cm i pieczemy ok 20 -25 min w tem. 180st. Studzimy.

Przekrajamy na pół.

Z kawy wody i alkoholu robimy poncz, zimnym namaczamy jedną spodnią część biszkoptu, górna dopiero jak będzie ciasto złożone, bo byśmy mieli ciężko je potem poskładać.


MUS CZEKOLADOWY :
Do garnka wlewamy śmietankę 36% i łamiemy czekolady, ja miałam jedną z migdałami nie ma to problemu, czekamy aż się rozpuszczą na wolnym ogniu, mieszamy, nie zagotować ! Studzimy najlepiej w kąpieli z lodem by szybko stężało.



PONCZ DO BISZKOPTÓW ;
Na patelnię sypiemy cukier czekamy aż się rozpuści, lekko go przypalamy, cały czas pilnując na wolnym ogniu, następnie wlewamy ciepłą wodę, mieszamy aż się połączy, odstawiamy z ognia i delikatnie dodajemy spirytus, mieszamy.

MASA :
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier do smaku. Dzielimy na dwie części.

WYKONANIE :
Na pierwszą część biszkoptu nasączonego kawowym ponczem, smarujemy jedną część śmietany.

Na śmietanie układamy nasączone w ponczu karmelowym biszkopty, nie nie namaczajcie ich za bardzo, bo będą za miękkie, ja układam sobie je na desce, każdy smaruję pędzlem.

Na biszkopty wylewamy masę czekoladową powinna być już bardzo gęsta.
Teraz druga porcja śmietany, na to biszkopt druga część, w tej chwili możemy go lekko nasączyć kawowym ponczem, wierzch udekorować polewą bądż tylko orzechami.

























Komentarze

  1. Mniam! Ciężko mu się oprzeć zapewne... Cudne ciasto- do wypróbowania koniecznie:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję, ciasto jest naprawdę smaczne, najlepiej kroić po 24h, kiedy wszystko zastygnie, biszkopty całkiem zmiękną :) dziś robię podobne ale jednak inne, bo to znikło tak szybko, że muszę zrobić znów coś podobnego.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz