wtorek, 7 kwietnia 2015

Galaretka warzywno mięsna w jajkach













Składniki

  • udka kurczaka 1 szt
  • marchew 1 szt
  • groszek konserwowy 8 łyżeczek
  • woda 2 L
  • pieprz kolorowy ziarnisty 1 łyżeczka
  • natka pietruszki 2 łyżki świeża
  • cebula 1 szt
  • seler 1 kawałek 5cm x 3cm
  • sól 1 łyżka
  • ziele angielskie 4 szt.
  • liść laurowy 2 szt.
  • owoc jałowca 4 szt.
  • żelatyna 3 łyżeczki na 500ml bulionu

 Do garnka wlewamy wodę, dajemy mięso, przyprawy, warzywa i gotujemy normalny bulion/ rosół ok 1h i 20min.

Wcześniej przygotowałam sobie już kubeczki, a że święta Wielkanocne to zrobiłam je w jajku, żeby takie sobie przygotować, wystarczy używając jaja w całości, zrobić tylko z jednej strony dziurkę i opróżnić z zawartości, po czym umyć, wysuszyć, a przed użyciem nasmarować olejemy, z tej porcji mięsa i warzyw wyszło mi 18szt. 

Mięso wystudzone obrać z kości i pokroić na mniejsze kawałki, marchew w kosteczkę z selerem, groszek odcedzić.

Bulion przecedzić, w mniejszej ilosci rozpuścić żelatynę po czym wlać do pozostałej ilości, dobrze wymieszać, jeśli trzeba to należy bulion podgrzać.

Do każdej wydmuszki wkładamy do połowy mięso z warzywami, po czym zalewamy wolnym strumieniem bulionem.Odstawiamy do lodówki, dobrze jest sobie trzymać w wytłoczkach bo łatwiej je transportować.

Przed podaniem obrać ze skorupek, podać z octem balsamicznym i świeżym pieczywem.
































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...