Mini tarty z budyniem i smażonymi truskawkami












Składniki

CIASTO :
  • drożdże 20 g
  • żółtka 2 szt
  • margaryna 2/3 kostki
  • mąka 300 g
  • cukier 2 łyzki
  • cukier waniliowy 30 g
  • śmietana 18 proc 2 łyżki gęsta kwaśna
POSYPKA;
  • margaryna 1/2 szt
  • mąka 4 łyżki
  • cukier trzcinowy 4 łyżki
BUDYŃ :
  • mleko 2 % 500 ml
  • budyń waniliowy 1 szt
TRUSKAWKI :
  • truskawki 2 szkl mrożone
  • cukier trzcinowy 3 łyżki







Do miski dajemy śmietanę, żółtka, drożdże, oba cukry i mieszamy aż się połączy, następnie dodajemy margarynę i mąkę, aż ciasto będzie odchodziło od dłoni, czasem należy dodać więcej mąki.

Ciastem wylepiamy mini foremki do tarty, mi wyszło 6szt.nie pieczemy jeszcze.

Posypka;
Z mąki, cukru, margaryny robimy posypkę, wszystkie składniki łącząc palcami i tworząc grudki.

Rozmrożone truskawki wkładamy wraz z sokiem i cukrem do garnka, smażymy aż odparuje cały sok, starajmy się nie mieszać by się nie rozpadły za bardzo.

Na ciasto surowe wykładamy ostudzony budyń, następnie ostudzone truskawki, na wierzch posypujemy posypką i pieczemy w tem. 180st przez 25-30 min, ciasto ma się dobrze zrumienić, posypka również. 

















Komentarze