czwartek, 15 stycznia 2015

Kuleczki z kajmaku, czekolady i pszenicy ekspandowanej




Pamiętacie szyszki ? z ryżu preparowanego, krówek ? 
To wspomnienie czasów dzieciństwa kiedy ten prosty deser podbijał nasze serca 
Postanowiłam zrobić dziś, choć troszkę go zmodyfikowałam to pod każdą postacią te smaki są cudowne.

Składniki

  • pszenica 400 g ekspondowana dmuchana preparow
  • masa kajmakowa 200 g
  • czekolada gorzka 100 g
  • masło 2 łyżki
  • amaretto 2 łyżki


Sposób przygotowania

Pamiętacie szyszki z ryżu preparowanego ?

Ja dziś zrobiłam z pszenicy ekspandowanej, jest też gryka, proso, amarantus całe morze wspaniałości.

Masło rozpuszczamy.
Czekoladę również w kąpieli wodnej.
Do gotowej masy kajmakowej z puszki dodajemy rozpuszczoną czekoladę, masło, amaretto i mikserem miksujemy by konsystencja była jednolita.

Następnie dodajemy naszą dmuchaną pszenicę i dużą łyżką to lekko mieszamy, następnie dłonie maczamy w zimnej wodzie i formujemy kulki.
Układamy na foli aluminiowej i wkładamy do lodówki, aby masa stężała.








2 komentarze:

  1. Pyszności, ciekawe kto ich nie lubi. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A do tego słodka rozkosz, z mniejszym skutkiem dla organizmu, bo możemy sami wybrać produkt, bez nadmiaru E ... i zbędnej chemii

    OdpowiedzUsuń

DRUKUJ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...