Składniki
-
żółtko jaja 3 szt
-
margaryna 125 g
-
cukier puder 1/2 szkl
-
skórka z pomarańczy lub limonki 1 łyżka świeża
-
cukier waniliowy 30 g
-
mąka tortowa 300 g może więcej ok 400
-
jabłka 2 szt
-
gruszki 2 szt
Z mąki, żółtek, margaryny, cukru, wanilii, skórki z pomarańczy, zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na 1h.
Po tym czasie małe foremki wylepiamy ciastem aż do brzegów usuwając nadmiar.
Jabłko i gruszkę obieramy i kroimy w kostkę, ja użyłam siekacza do warzyw.
Wymieszane owoce nakładamy do foremek, spokojnie można aż nad brzegi, bo one się objętościowo zmniejszą.
Z części ciasta która została wałkujemy na placek ok 5mm i wykrajamy foremką do babeczek koła, które posłużą do nakrycia góry.
W wyciętych kołach rurką do napojów robimy małe otwory, by nadmiar pary uciekł, a do tego będzie dekoracyjnie.
Tak przygotowanymi nakryciami okrywamy nasze babeczki i pieczemy ok 25 min w tem. 180st
z tej porcji
wyszło ok 18szt
Komentarze
Prześlij komentarz