sobota, 15 listopada 2014

Kruche babeczki z gruszką i jabłkiem pod przykryciem





Składniki

  • żółtko jaja 3 szt
  • margaryna 125 g
  • cukier puder 1/2 szkl
  • skórka z pomarańczy lub limonki 1 łyżka świeża
  • cukier waniliowy 30 g
  • mąka tortowa 300 g może więcej ok 400
  • jabłka 2 szt
  • gruszki 2 szt
 Proszku do pieczenia nie dajemy, jest zbédny







 Z mąki, żółtek, margaryny, cukru, wanilii, skórki z pomarańczy, zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na 1h.
Po tym czasie małe foremki wylepiamy ciastem aż do brzegów usuwając nadmiar.

Jabłko i gruszkę obieramy i kroimy w kostkę, ja użyłam siekacza do warzyw.

Wymieszane owoce nakładamy do foremek, spokojnie można aż nad brzegi, bo one się objętościowo zmniejszą.

Z części ciasta która została wałkujemy na placek ok 5mm i wykrajamy foremką do babeczek koła, które posłużą do nakrycia góry.

 
W wyciętych kołach rurką do napojów robimy małe otwory, by nadmiar pary uciekł, a do tego będzie dekoracyjnie.
Tak przygotowanymi nakryciami okrywamy nasze babeczki i pieczemy ok 25 min w tem. 180st
z tej porcji
wyszło ok 18szt


















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...