poniedziałek, 13 października 2014

Szaszłyki drobiowo warzywne w młotkowanych przyprawach










 

Składniki:
2 piersi z kurczaka
1 papryka
2 cukinie małe tzn. wąskie
6 szt pieczarki
3 szt cebula czerwona
1 łyżeczka gorczycy młotkowanej
1 łyżeczka pieprzu młotkowanego
1 łyżeczka kolendry młotkowanej
sól do smaku morska lub ziołowa
1 łyżeczka papryki wędzonej mielonej
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego

Przygotowanie;
mięso kroimy w kostkę taką 3cm x 3cm .Warzywa również kroimy w duże kawałki, cukinię najlepiej w plastry o gr 1 cm , paprykę w kostkę, cebulę i pieczarki na ćwiartki, lub w całości jeśli mamy małe okazy. Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą i posypujemy nimi mięso, zostawiamy na kilka godzin, gdy mięso się zamarynuje, wyciągamy je , a do pozostałych w misce przypraw wrzucamy warzywa, lekko je obtaczając, następnie nadziewamy na patyczki do szaszłyków, należy je wcześniej namoczyć w wodzie , nie będą nam się szybko paliły, grillujemy ok 10 min z każdej str, po 5 min po tym czasie podajemy z lekką sałatką.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...