BISZKOPT:
-
jaja 4 szt
-
mąka tortowa 1 i 1.2 szkl
-
cukier puder 1/2 szkl
-
olej rzepakowy 110 ml
-
cukier waniliowy 30 g
-
proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki
-
brzoskwinie w puszce 500 ml
-
żelatyna spożywcza 6 łyżeczek
-
białka 2 szt
-
cukier puder 1/2 szkl
-
margaryna 1 szt
-
serek homogenizowany 150 g/waniliowy
-
żelatyna 6 łyżeczek
-
mleko 1/3 szkl do żelatyny
BISZKOPT :
Białka ubijamy na sztywno z cukrem, cukrem waniliowym, następnie dodajemy po jednym żółtku, cały czas ubijamy .Dalej ubijając, dodajemy wolnym strumieniem olej, następnie zmniejszamy mikser na wolne obroty i dodajemy mąkę z proszkiem, powoli lekko to miksując, gotowe ciasto przelewamy do foremki okrągłej wyłożonej papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem i osypujemy bułką tartą , foremka o śr. 22cm i pieczemy ok 35min w tem 180st do suchego patyczka, każdy piekarnik inaczej piecze.
MUS :
Brzoskwinie miksujemy blenderem, żelatynę zalewamy 1/2 szkl soku z brzoskwiń i czekamy aż spęcznieje, następnie lekko podgrzewamy i mieszamy aż się rozpuści, mieszamy wszystko razem czyli pozostały sok, mus i żelatynę, wkładamy miskę z musem do lodówki aby szybciej zaczął tężeć.
MASA MAŚLANA :
Białka ubijamy na sztywno z cukrem .
Margarynę ucieramy na puszystą masę , gdy taka już będzie dodajemy serek homogenizowany i tylko miksujemy aż się połączy, ważne by serek nie był wodnisty bo się nam masa zważy.Do tak przygotowanej masy dodajemy powoli ubitą pianę.
Żelatynę namaczamy w mleku, po czym ją podgrzewamy by się rozpuściła , lekko studzimy i wlewamy do masy.
SKŁADANIE:
Masę i mus dzielimy sobie na pół.
Biszkopt kroimy na pół i smarujemy pierwszą częścią masy na to wylewamy mus, wkładamy do zamrażarki by się szybko ścięło po czym przykładamy drugim krążkiem biszkoptu i znów dajemy masę i mus.schładzamy.
Komentarze
Prześlij komentarz