Parzone- grillowane skrzydełka na ostro z ziołami











Składniki

Marynata mięsa ;
  • szałwia 1 łyżeczka
  • kminek mielony 1/2 łyżeczki
  • olej aromatyzowany 6 łyżek pepperoni
  • papryka słodka mielona 1 łyżeczka
  • kolendra mielona 1 łyżeczka/ lub więcej
  • gorczyca 2 szczypty
  • sól do smaku 4 szczypty
  • rozmaryn 3 gałązek /grillowanie
Marynata Parzenie :
  • ziele angielskie 3 szt
  • pieprz 10 szt
  • gorczyca 1 łyżeczka
  • sól do smaku 1 łyżeczka
  • skrzydełka kurczaka 1 kg


 Do miseczki dajemy wszystkie składniki marynaty mieszamy zostawiamy by się połączyło.


Do garnka wlewamy wodę ok 2L i wszystkie przyprawy do parzenia ja dałam gorczycę mieloną bo taką miałam, zagotowywujemy.
Skrzydełka myjemy kroimy na trzy części lotki zostawiamy sobie do zupki, a pozostałe części wrzucamy na gotującą się zalewę, wodę wyłączamy, zostawiamy pod przykryciem na 1h. Studzimy.
Zimne mięso wkładamy do marynaty i zostawiamy .

Zostawiamy w marynacie na 12h lub więcej, dobrze jest co jakiś czas je przemieszać, bo marynata spływa na dno.
Układamy na grillu a na wierzch wrzucamy listki rozmarynu , pieczemy ok 7 min z każdej strony.


























Komentarze