Składniki
CIASTO :-
drożdże świeże 1/2 łyżeczki,
-
woda letnia 250 ml
-
mąka tortowa 400 g/ ok może więcej
-
sól 1/2 łyżeczki
-
estragon 1/2 łyżeczki
-
oregano 1/2 łyżeczki
-
oliwa z oliwek 4 łyżki
-
pieczarki 4 szt/małe
-
oliwki zielone 20 szt z anchois
-
salami 16 plastrów
-
pepperoni 1/2 szt
-
cebula czerwona 1 szt duża
-
ser wędzony 130 g oscypek
-
Pomidory krojone z puszki 200 g
-
czosnek ząbki 2 szt
-
sól 1/2 łyżeczki
-
cukier 1 łyżka
Sposób przygotowania
SOS:Do garnka wlewamy pomidory, dodajemy sól i cukier i czosnek, przesmażamy na małym ogniu aż całość zgęstnieje.
CIASTO:
Wodę wlewamy do misy robota, dodajemy drożdże , oliwę, zioła i sól, a także mąkę , wyrabiamy na gładkie ciasto ok. 10 min. następnie oprószając mąką wyjmujemy ciasto i wałkujemy na blaszkę do pieczenia, zostawiamy aż wyrośnie.
FARSZ:
Pieczarki, cebulę, oliwki, kroimy na plastry ,ser również.Pepperoni kroimy na cieniutkie paseczki, najlepiej w rękawiczkach .
Na wyrośnięte ciasto dajemy sos, smarujemy cienko, następnie ser i pozostałe składniki, na górę najlepiej dać salami.
Pieczemy 10-15 min w tem 240st .z termoobiegiem.
Domowa - najsmaczniejsza!!!
OdpowiedzUsuń