Składaniki ;
200 g makaronu Malma świderki
200 g szpinaku mrożonego
1 czerwona cebula
2 łyżki masło klarowane
2 łyzki natki pietruszki
2 łyżki kapar z zalewy
1 papryczka peperoni z zalewy
2 szczypty gałki muszkatołowej
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
1 szczypta cząbru
1 szczypta estragonu
Sos;
1 żółtko
100 ml śmietanki 30%
100 g sera szafir długo dojrzewającego
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
gałka muszkatołowa tarta do smaku
Do posypania czerwony ser paprykowy ostry
Makaron gotujemy al'dente
Na klarowanym maśle podsmażamy poszatkowaną cebulkę
następnie dodajemy szpinak i kapary doprawiamy i dodajemy poszatkowaną natkę .
Teraz dodajemy 1 papryczkę ja użyłam własnej takiej z oliwy ,pokroiłam w kosteczkę
Do tego wrzucamy odcedzony makaron .Mieszamy i wkładamy do glinianego naczynia do zapiekania .
Sos;
Żółtko ,śmietankę i starty ser mieszamy ze sobą i doprawiamy .
Taką masą zalewamy nasz makaron , na wierzch kruszymy czerwony ser .
Zapiekamy 10 min w tem 180st
Pyszna przekąska i obiad idealna do biesiadowania z rodziną w ogrodzie .
Komentarze
Prześlij komentarz