Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i serami

  Składaniki ;

200 g makaronu Malma świderki 
200 g szpinaku mrożonego
1 czerwona cebula
 2 łyżki masło klarowane
2 łyzki natki pietruszki
2 łyżki kapar z zalewy
1 papryczka peperoni z zalewy 
2 szczypty gałki muszkatołowej
sól do smaku 
pieprz kolorowy do smaku 
1 szczypta cząbru 
1 szczypta estragonu 

Sos;
1 żółtko 
100 ml śmietanki 30%
100 g sera szafir długo dojrzewającego 
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
gałka muszkatołowa tarta do smaku 

Do posypania czerwony ser paprykowy ostry


Makaron gotujemy al'dente
Na klarowanym maśle podsmażamy poszatkowaną cebulkę 
następnie dodajemy szpinak i kapary doprawiamy i dodajemy poszatkowaną natkę .
Teraz  dodajemy 1 papryczkę ja użyłam własnej takiej z oliwy ,pokroiłam w kosteczkę
Do tego wrzucamy odcedzony makaron .Mieszamy i wkładamy do glinianego naczynia do zapiekania .

Sos;
Żółtko ,śmietankę i starty ser mieszamy ze sobą i doprawiamy .
Taką masą zalewamy nasz makaron , na wierzch kruszymy czerwony ser .
Zapiekamy 10 min w tem 180st 

Pyszna przekąska i obiad idealna do biesiadowania z rodziną w ogrodzie .

0










Komentarze