niedziela, 8 września 2013

Spring rollsy warzywne z sosem paprykowo-ziołowym

 Papier ryżowy 10szt
sos salatkowy paprykowy 1 szt 
sałata bordo marszczona 3 garście 
sałata lodowa 1 garść
szparagi żółte 15 szt
cebula czerwona 1 szt 
cukinia młoda 10 szt 
górski ser wędzony warkocze 100g 
seler nać ok 2 lyżki 
natka pietruszki ok 2 łyżki
por ok 15cm
woda do papieru ryżowego 

Olej i woda do sosu ok 5 łyżek 

Szparagi albo blanszujemy w gorącej wodzie z cukrem i solą ,
albo smażymy na masełku ok 5 min  ,do wyboru . Mają być lekko twardawe.
Studzimy i kroimy w kawałki ok 1 cm .
Cukinię młodą myjemy i kroimy w kosteczkę ( ma mało pestek można jeść na surowo )
Cebulkę obieramy i szatkujemy w piórka , dodajemy do cukinii.
Sałaty myjemy i rwiemy na drobne kawałeczki ,dodajemy do pozostałych składników .
Ser wędzony wystaczy pokroić na 1 cm kawałeczki .
Natkę i seler szatkujemy  .
Pora kroimy w pół talarki .
Wszytskie składniki mieszamy .

Papier ryżowy układamy na desce , którą polewamy wodą w tym czasie sporą porcję 
układamy na środku koła , gdy zmiękną zwijamy jak krokiety .
Odtsawiamy do wysuszenia się papieru ryżowego .

W tym czasie robimy sos sałatkowy Prymat , wlewamy do wąskiego naczynia i ustawiamy na stole
Każdy spring rolls pzrecinamy na pół i układamy na talerzach .
Sos można łyżeczką wlewać do srodka , lub po prostu moczyć w nim i zjadać ;)


Świetna przekąska na imprezę , lekka , dietetyczna ;)











4 komentarze:

  1. Sos paprykowi-ziołowy,to m,oj ulubiony.Trafiłaś w mój gust ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajnie to wyglada i na pewno wysmienicie smakuje. Uwieblam szparagi i górski wędzony ser. Musze spróbować koniecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smaki fajnie sie połączyły , do tego jest to dość nie kaloryczne danie , więc każda na diecie kobietka powinna spróbowac l;)

    OdpowiedzUsuń

DRUKUJ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...