niedziela, 8 września 2013

Liście winorosli z serowym nadzieniem :)


Liscie winorośli 10 szt z zalewy octowej bądz kiszonej 
 ser kozi twardy 200g
ser feta 200g 
oliwki zielone 20szt 
por ok 20cm 
sos czosnkowy Prymat 
majonez ok 5 łyzek 
mięta ok 3 łyzki 
oliwa rozmarynowa ok 100 ml 

Tą imprezową przystawkę można przygotować wcześniej bo fajnie jak to poleży w oliwie .

Liście winorośli ja kisze i marynuję sama ,ale mozna też kupić w sklepach .
Każdy liść osuszamy . 

sery łączymy ze sobą 
Mietę i pora siekamy i dodajemy do sera 
Oliwki kroimy w plasterki i mieszamy z pozostałymi składnikami .
 Sos mieszamy z majonezem bądz śmietaną .Odstawiamy by się połączyły smaki .
 Następnie łaczymy sos z serowym nadzieniem 
Nalezy uważać , bo konsystencja ma być zwarta , nie rozlewajaca się .
Na kazdy liść wykładamy porcję nadzienia 
zwijamy jak krokiety ,dość ciasno i układamy w naczyniu szklanym .
Zalewamy oliwą smakową , mi pasowała rozmarynowa ,po kilku godzinach mozemy podawac .
Ja ich zazwyczaj nie przekrajam ,bo podaje się je w całości ,ale chciałam wam pokazać jak to wygląda .
Mozna dodatkowo maczać sobie w sosie , jak kto woli .
Smaki się łączą , tworząc coś nie powtarzalnego .
Smacznego :)






4 komentarze:

  1. Wow,pierwszy raz widzę taki smakołyk,koniecznie muszą tego spróbować.Muszą być pyszne .

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawie to wygłada :) na pewno, kiedyś wybróbuje to danie

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie korzystałam z lisci winoroslui w kuchni ale uwielbiam grecki ser i na pewno taką potrawe przygotuję na najblizszą imprezę rodzinna - na pewno ich zachwycę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja do lisci winorośli ,przekonałam się pracując w Tureckiej restauracji , oni je poprostu wykorzystują do wszytskiego :)

    OdpowiedzUsuń

DRUKUJ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...