Murzynek w zdrowszej wersji









 3 jajka
56g orzechów włoskich zmielonych (tyle miałam)
30g kakao
120 g mąki orkiszowej tortowej
120g margaryny/masła
120g stewi lub cukru ok 3/4 szklanki
50g powideł bez cukru
130g skyr lub jogurt grecki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia


polewa;
10g masła/margaryny
10g kakao
10g stewi
opcjonalnie odrobina mleka by się ładnie połączyło





CIASTO ;
Masło ucieramy do białości z cukrem , następnie wbijamy jaja i na wolnych obrotach ucieramy, masa moze się rozwarstwiać.
Następnie dodajemy mąkę z proszkiem, sodą,kakao i mieszamy na wolnych obrotach.
Teraz czas na jogurt i powidła, orzechy. Wymieszać.Przełożyć do foremki 12cmx24cm, pieczemy ok 45min. w tem 180st ale to zależy od piekarnika, po 30 min sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto się łapie jeszcze, jeśli patyczek jest suchy, ciasto jest upieczone.

POLEWA :

Do garnka dajemy wszystkie składniki, czekamy aż się całość rozpuści, wyłączamy ogień i mieszamy do uzyskania idealnej konsystencji, polewamy ciasto.


Ciasto dzielimy na 12 kawałków każdy ma ok 180kalorii 









Komentarze