Grillowane placuszki z batatów









300 g

mąki pełne ziarno, lub innej razowe/jaglanej
2 Sztuki
batat
6 Łyżek
ketchup 
1 Puszka
tuńczyk w sosie własnym Princes
20 Sztuk
oliwki zielone
10 Sztuk
pomidorki koktajlowe
1 Sztuka
cebula czerwona
1 Sztuka
mozzarella
2 szczypty
oregano 


Bataty przekroić na pół i upiec w 180 st przez około 45 minut (do miękkości). Po upieczeniu wybrać łyżką ze skórek i zblendować.

Dodać mąkę i ulepić ciasto. Ilość mąki zależy od jej typu. Jeśli będzie pełnoziarnista może wejść mniej, jeśli użyjemy jaglanej to więcej. Wybór mąki jest dowolny, placuszki wyjdą z każdą.

Gdy ciasto jest już gotowe, porcjujemy je i na pergaminie formujemy małe placuszki. Następnie smarujemy każdy pikantnym ketchupem  i obsypujemy poszatkowaną cebulką.

Na każdy placek kładziemy po 2-3 cząstki pomidorków, przekładamy na tackę i umieszczamy na grillu. Zamykamy i pieczemy ok 15 minut.

Po tym czasie dodajemy oliwki, tuńczyka, ser starty i dosłownie na 3 minuty wkładamy na grilla i zamykamy. Dekorujemy świeżym szczypiorkiem.

Z tej porcji wyjdzie ok 12 szt małych pizzerinek.

#MasterTuńczyk


Wiosna na widelcu z tuńczykiem Princes

Komentarze