| 300 | g | |
| 2 | Sztuki |
batat
|
| 6 | Łyżek |
ketchup
|
| 1 | Puszka |
tuńczyk w sosie własnym Princes
|
| 20 | Sztuk |
oliwki zielone
|
| 10 | Sztuk |
pomidorki koktajlowe
|
| 1 | Sztuka |
cebula czerwona
|
| 1 | Sztuka |
mozzarella
|
| 2 | szczypty |
oregano
|
Bataty przekroić na pół i upiec w 180 st przez około 45 minut (do miękkości). Po upieczeniu wybrać łyżką ze skórek i zblendować.
Dodać mąkę i ulepić ciasto. Ilość mąki zależy od jej typu. Jeśli będzie pełnoziarnista może wejść mniej, jeśli użyjemy jaglanej to więcej. Wybór mąki jest dowolny, placuszki wyjdą z każdą.
Gdy ciasto jest już gotowe, porcjujemy je i na pergaminie formujemy małe placuszki. Następnie smarujemy każdy pikantnym ketchupem i obsypujemy poszatkowaną cebulką.
Na każdy placek kładziemy po 2-3 cząstki pomidorków, przekładamy na tackę i umieszczamy na grillu. Zamykamy i pieczemy ok 15 minut.
Po tym czasie dodajemy oliwki, tuńczyka, ser starty i dosłownie na 3 minuty wkładamy na grilla i zamykamy. Dekorujemy świeżym szczypiorkiem.
Z tej porcji wyjdzie ok 12 szt małych pizzerinek.
#MasterTuńczyk
Komentarze
Prześlij komentarz