Pieczarki nadziewane ,panierowane i smażone




Składniki

  • pieczarki 10 szt
  • filet z kurczaka 100 g
  • cebula 1 szt
     
  • ser żółty 75 g
  • natka pietruszki 2 łyżki
  • sól 2 szczypty
  • pieprz kolorowy ziarnisty 3 szczypty
     
  • jajko 1 szt
  • bułka tarta 1 szkl
     
  • olej do smażenia 1 L


 Pieczarki myjemy ,osuszamy i oprószamy solą .

Ogonki usuwamy i ich nie używamy do farszu.
Fileta kroimy w drobniutką kosteczkę .
Cebulę obieramy i siekamy również drobno .
Natkę także siekamy .
Ser żółty użyłam Szafira długo dojrzewającego kroimy w drobną kosteczkę .
Wszystkie składniki farszu mieszamy ,doprawiamy solą i pieprzem ,nakładamy łyżeczką do kapeluszy,lekko uciskając.
Do miseczki w bijamy jajko i lekko rozbełtujemy ,maczamy w nim pieczarki zaczynając od środka z nadzieniem i następnie umieszczamy w bułce.
Olej rozgrzewamy i smażymy do zrumienienia pieczarki ok 5min .
Podajemy i na zimno i na ciepło .











Komentarze

  1. wyglądają bardzo smacznie i pewnie tak smakują ,na pewno wypróbuję ten przepis :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz