Składniki:
- 3 szt jajka,
- 2 łyzka mąka,
- 2 łyżka mąka ziemniaczana,
- 3 łyżka olej,
- 3 łyżka woda gazowana,
- 3 łyżka cukier,
- 3 cm wanilia,
- 1 łyzeczka płaska proszek do pieczenia,
- MASA;,
- 750 g serek mascarpone,
- 500 g śmietana 30 %,
- 2 łyzeczki żelatyna Prymat,
- do smaku cukier,
- 4 szt żółtka,
- mus;,
- 1 szt brzoskwinie w puszce,
- 7 łyzeczek żelatyna Prymat
Biszkopt;
Jaja ubijamy d białości na puch z cukrem .
Mąki mieszamy ze sobą i proszkiem .
Do ubitych jaj dodajemy olej i wodę ,a także nasionka wanili, ja użyłam 3 cm z laski .
Na koniec dajemy mąki i lekko mieszamy . pieczemy ok 15 min w tem 180 st.
Na formę 26 cm
Masa serowa;
Śmietanę używam 36% ubijamy z cukrem do smaku.
Mascarpone w osobnej misce ,rozcieramy mikserem na gładką masę .
ŻÓłtka ubijamy nad parą z cukrem ok 4 łyżki , aż masa stanie się bardzo sztywna .
Do serka dodajemy śmietanę i żółtka , lekko ucieramy .
Żelatynę namaczamy w wodzie ok 4 łyzki , jak napęcznieje to lekko podgrzewamy i mieszamy , nastepnie studzimy i dodajemy do masy serowej .
Nie dawałam duzo żelatyny , bo serek ladnie wszystko zwiąże ,ale tak dla pewności ciut lepiej dać .
Mus ;
Brzoskwinie z puszki i połowę soku miksujemy blenderem .
Żelatynę namaczamy w 100 ml wody , jak napęcznieje podgrzewamy i rozpuszczamy mieszając. studzimy i wlewamy do musu.
Biszkopt ostudzony ,na niego wylewamy masę serową i na chwilę do lodówki by stężało ,na to mus i z nów chłodzimy ;)
Komentarze
Prześlij komentarz