Sernik na zimno z mascarpone i musem brzoskwiniowym













Składniki:








Biszkopt;
Jaja ubijamy d białości na puch z cukrem .
Mąki mieszamy ze sobą i proszkiem .
Do ubitych jaj dodajemy olej i wodę ,a także nasionka wanili, ja użyłam 3 cm z laski .
Na koniec dajemy mąki i lekko mieszamy . pieczemy ok 15 min w tem 180 st.
Na formę 26 cm
Masa serowa;
Śmietanę używam 36% ubijamy z cukrem do smaku.
Mascarpone w osobnej misce ,rozcieramy mikserem na gładką masę .
ŻÓłtka ubijamy nad parą z cukrem ok 4 łyżki , aż masa stanie się bardzo sztywna .
Do serka dodajemy śmietanę i żółtka , lekko ucieramy .
Żelatynę namaczamy w wodzie ok 4 łyzki , jak napęcznieje to lekko podgrzewamy i mieszamy , nastepnie studzimy i dodajemy do masy serowej .
Nie dawałam duzo żelatyny , bo serek ladnie wszystko zwiąże ,ale tak dla pewności ciut lepiej dać .

Mus ;
Brzoskwinie z puszki i połowę soku miksujemy blenderem .
Żelatynę namaczamy w 100 ml wody , jak napęcznieje podgrzewamy i rozpuszczamy mieszając. studzimy i wlewamy do musu.

Biszkopt ostudzony ,na niego wylewamy masę serową i na chwilę do lodówki by stężało ,na to mus i z nów chłodzimy ;)













Komentarze