Bezowe ciastka z owocami


 Cukier choć bardzo sporny produkt jego zastępowanie innymi wynalazkami uważam ze bezsensowne, gdyż jego smak jest dość specyficzny a co za tym idzie nadaje pewnym deserom smaku.

  Jeśli tak logicznie pomyślimy, zachowamy umiar, to okazuje się iż taka beza niby sam cukier, a w jednym ciastku jest tylko 2 łyżeczki! Do tego śmietana choć tłusta ale już bez cukru, więc z umiarem też na jedno ciastko duża łyżka, no i owoce, ja uważam iż ten deser można w granicach rozsądku zjeść bez wyrzutów sumienia, a do tego mając np. cukrzycę, sprawia, że deser ten jest tolerowany, oczywiście zależy to od organizmu, ale pomyślmy, bez mąki, masła/margaryny ...





100 g białek mogą być mrożone, które zostają po masach, kremach, ciastach drożdżowych

210g cukru Sweet Family

800 ml śmietany 36%

1 szklanka owoców(porzeczka czarna, maliny i borówki)



  
Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy powoli cukier i ubijamy na lśniącą, gładką masę, bardzo sztywną.Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia okrągłe ciasteczka, średnica ok 5cm zostawiamy odstęp 2cm bo bezy urosną. Z takie porcji wychodzi ok 9 szt czyli duża blaszka z piekarnika.Możemy je zrobić z dziurką w środku, w tedy stworzymy coś w rodzaju gniazdka, które będzie skrywało i krem i owoce.Gdy urosną dno się zakryje






Pieczemy w 160st przez ok 40min
Następnie zmniejszamy temp. do 120st i suszymy jeszcze 30min

Uwaga! - Nie otwieramy piekarnika, bo opadną !

Bezy gotowe można zamknąć w pojemniku plastikowym i przechowywać tygodniami.Ja tak robię.



KREM:

Śmietanę ubijamy na sztywno bez cukru, przekładamy do rękawa cukierniczego i wypełniamy środek.
 Owoce myjemy, osuszamy i układamy na ciasteczkach w środku, resztą kremu dekorujemy górę i układamy owoce, dekorujemy miętą i schładzamy, bezy powinny lekko nawilgnąć, najlepiej podać po ok 3-4h.


 Ciasteczka biorą  udział w słodkim konkursie z cukrem w roli głównej. Więcej na temat tego, jak słodzić można znaleźć na stronie  www.uczymyjakslodzic.pl

  























Komentarze