poniedziałek, 3 lipca 2017

Bajaderki














U mnie na każdej rodzinnej imprezie królują bajaderki, choć są czasochłonne, to jednka pozwalają wykorzystać wszystko co zalega w szafkach, resztki czekolady, suszonych owoców, herbatników, czy właśnie kawy!
 
 
 
 
 
 Biszkopt;
 
 8 jaj + 8 łyżek cukru +8łyżek mąki+2 łyżki kakao+1 łyżeczka proszku do pieczenia. Jaja ubijamy na sztywno z cukrem,mąkę mieszamy z proszkiem i kakao, powoli dodajemy do ubitej masy jajecznej, mieszamy delikatnie i pieczemy przez ok 30 min w temp. 180st do suchego patyczka, studzimy. 
 
 
 
 
 
DODATKI :
 
 
 3 łyżki kawy rozpuszczalnej (rozpuszczamy ją w 100ml wody) lub 100ml samego naparu bez fusów. 
 2 tabliczki czekolady dowolnej
 2 wafelki czekoladowe dowolne (typu prince polo)
3 łyżki owoców suszonych zalanych kilka dni wcześniej alkoholem(miechunka, rodzynki, figa, daktyle) co akurat mamy pod ręką 
Kokos do obtaczania
3 łyżki mielonych orzechów laskowych
2 łyżki mielonych migdałów 
200g śmietany kremówki, lub resztek masy z np. tortu jeśli robimy większą imprezę.
 
 
 
 
 Biszkopt rwiemy dłońmi do dużej miski na malutkie kawałki, do niego dodajemy stopione czekolady, pokrojone owoce, starte na grubych oczkach tarki do jarzyn wafelki, dodajemy kawę,ubitą kremówkę, masę należy wyrobić dłońmi, ma być tak kleista by z łatwością formować kuleczki, jeśli się kruszy należy dolać alkoholu z owoców. Na koniec każdą kuleczkę obtaczamy w kokosie i schładzamy w lodówce, nalepiej smakują po 24h leżakowania, kiedy aromaty i smaki się połączą.
 
Porcja na ok 30 szt małych kuleczek.




















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...