U mnie na każdej rodzinnej imprezie królują
bajaderki, choć są czasochłonne, to jednka pozwalają wykorzystać wszystko co
zalega w szafkach, resztki czekolady, suszonych owoców, herbatników, czy właśnie
kawy!
Biszkopt;
8 jaj + 8 łyżek cukru +8łyżek mąki+2 łyżki kakao+1 łyżeczka
proszku do pieczenia. Jaja ubijamy na sztywno z cukrem,mąkę mieszamy z proszkiem
i kakao, powoli dodajemy do ubitej masy jajecznej, mieszamy delikatnie i
pieczemy przez ok 30 min w temp. 180st do suchego patyczka, studzimy.
DODATKI :
3 łyżki kawy rozpuszczalnej (rozpuszczamy ją w 100ml wody) lub 100ml samego
naparu bez fusów.
2 tabliczki czekolady dowolnej
2 wafelki czekoladowe dowolne (typu prince polo)
3
łyżki owoców suszonych zalanych kilka dni wcześniej alkoholem(miechunka,
rodzynki, figa, daktyle) co akurat mamy pod ręką
Kokos do obtaczania
3 łyżki mielonych orzechów laskowych
2 łyżki mielonych migdałów
200g śmietany kremówki, lub resztek masy z np. tortu jeśli robimy większą imprezę.
Biszkopt
rwiemy dłońmi do dużej miski na malutkie kawałki, do niego dodajemy stopione
czekolady, pokrojone owoce, starte na grubych oczkach tarki do jarzyn wafelki,
dodajemy kawę,ubitą kremówkę, masę należy wyrobić dłońmi, ma być tak kleista by z łatwością
formować kuleczki, jeśli się kruszy należy dolać alkoholu z owoców. Na koniec
każdą kuleczkę obtaczamy w kokosie i schładzamy w lodówce, nalepiej smakują po
24h leżakowania, kiedy aromaty i smaki się połączą.
Porcja na ok 30 szt małych kuleczek.
Komentarze
Prześlij komentarz