CIASTO ;
2 jajka
2 szkl. maki tortowej
1 szkl jogurtu naturalnego u mnie chudy 1,5%
1 łyżeczka płaska sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka z jednej świeżej pomarańczy
1/4 szkl oleju rzepakowego
6 łyżek cukru -kryształ
OWOCE :
owoce ok 500g dowolnych owoców u mnie jabłka i śliwki
1 łyżka cukru brązowego
płatki migdałów do dekoracji ok 4 łyżki
WYKONANIE ;
CIASTO :
Białka ubijamy z cukrem na sztywno, następnie dodajemy żółtka, do połączenia się składników je ucieramy.
Teraz kolej na wlanie jogurtu i na wolnych obrotach łączymy tylko ze sobą.
Wlewamy olej, mieszamy na wolnych obrotach.
Mąkę mieszamy z proszkiem i sodą, dodajemy do masy, tylko do połączenia się miksujemy.
Na koniec dodajemy startą skórkę ze świeżej pomarańczy i przelewamy ciasto do formy 24x 33cm
Owoce obieramy ze skórki jeśli jest taka konieczność, kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy nimi ciasto, następnie płatki migdałów i łyżkę cukru, tak wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok 45min do temp 180st, ciasto należy obserwować, boki mają być dobrze zrumienione.
Komentarze
Prześlij komentarz