Buraczki ćwikłowe



10 kg buraków
Ugotować, obrać, zetrzeć na grubych bądż małych oczkach.

ZALEWA ;
2 litry wody
4 cebule

To zagotować jedną minutę.
Następnie dodać ;

0.5L octu 10%
2 łyżki soli
2 szkl. cukru kryształu
10 liści laurowych
10 ziaren pieprzu
3 łyżki chrzanu (ze słoika)
6 zabków czosnku

Zagotować odstawić do wystudzenia.


Zimną zalewą zalać buraki w garnku, odstawić na 24h, między czasie mieszać co kilka godzin.
Po tym czasie przekładać do słoików, zagotować każdą partię 10 min.
Gdy słoiki wystygną sprawdzić czy nakrętki dobrze trzymają (nakrętka powinna być na środku wklęsła)


Buraczki te się nie psują, nie fermentują, a ten rodzaj zaprawy lubi płatać figle, te sa sprawdzone, i naprawdę bez problemowe, tyle że proces troszkę trwa.



Komentarze