Biszkopt z bitą smietaną i brzoskwiniami z cynamonem






BISZKOPT ;
6 jaj
6 łyżek cukru pudru
5 łyżek mąki pszennej tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 laski wanilii
3 łyżki oleju
3 łyżki wody gorącej

MASA ;
800 ml śmietany 36%
1 puszka duża brzoskwiń
cynamon do posypania




WYKONANIE ;
BISZKOPT ;
Białka ubijamy na sztywno z cukrem i wanilią.
Następnie dodajemy stopniowo żółtka, potem olej, wodę.
Mąkę mieszamy z ziemniaczaną i proszkiem, delikatnie mieszamy z masą jajeczną.Ciasto wylewamy do foremki, wyłożonej papierem do pieczenia, wymiary ok 24x36cm pieczemy w 180st przez ok 30 min, do suchego patyczka, to w dużej mierze zależy od jakości piekarnika. Studzimy.

MASA:
Śmietanę ubijamy na sztywno, bez cukru, bo owoce sa bardzo słodkie.
Brzoskwinie kroimy w kosteczkę, łączymy ze śmietaną, całość od razu wykładamy na zimny biszkopt, i wkładamy do lodówki. Cynamonem posypujemy przed podaniem. 



Komentarze