Królewicz z miodem imbirowym








  Składniki
CIASTO MIODOWE

    jajka 3 szt
    margaryna 2/3 kostki
   1 łyżka jogurtu
    soda oczyszczona 1 płaska łyżeczka
    mąka pszenna 300 g może wiecej zależy od mąki
    miód 1 łyżka duża imbirowego
    cukier 2 łyżki

Biszkopt;

    jaja 5 szt
    cukier puder 5 łyżek
    mąka pszenna 3 łyżki typ 450
    mąka ziemniaczana 2 łyżki
    proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
    wanilia 1/2 szt ziarenka
   5 łyżek gorącej wody
   5 łyżek oleju

MASA ;

    budyń śmietankowy 1 opakowanie
    mleko 400 ml
    masło lub margaryna 300g
    cukier 2 łyżki


CIASTO MIODOWE :
Z podanych składników zarabiamy ciasto jak zwykłe kruche, dzielimy na równe dwie połówki i wkładamy do lodówki na 30 min.
Z chłodzone ciasto miodowe wałkujemy i wykładamy nim foremkę u mnie typowa blaszka 24x34cm nadmiar ciasta po bokach odcinamy.

Kazdy placek pieczemy osobno po ok 18min w temp. 180st do zrumienienia się.


BISZKOPT:
Białka ubijamy na sztywno z cukrem.
Do ubitych dodajemy kolejno żółtka i wanilię.
Następnie wodę na zmianę z olejem.
Mąki mieszamy ze sobą i proszkiem.
Dodajemy je lekko mieszając, pieczemy na takiej samej foremce do ciasta miodowe, przez ok 25-30 min w tem 180st.


MASA :
Gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu, ale umniejszamy ilości mleka ! do 400 ml
Dosładzam według uznania.
Do ugotowanego, gorącego wkładamy margarynę, czekamy aż się rozpuści, miksujemy na gładką masę.

Dzielimy do dwóch jednakowych misek na równe połówki.



SKŁADANIE ; Na I ciasto miodowe wylewamy połowę jeszcze ciepłej masy budyniowej, powinno to już być gęste więc od razu czas na zimny biszkopt, na to druga połowa masy i II ciasto miodowe, lekko dociskamy i do lodówki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.









Komentarze