Ciasto jest genialne, wilgotne, szybkie, w dodatku nawet w zimie z mrożonymi owocami.
CIASTO ;
2 jajka
2 szkl. maki tortowej
1 szkl jogurtu naturalnego u mnie chudy 1,5%
1 łyżeczka płaska sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka z jednej świeżej pomarańczy
1/4 szkl oleju rzepakowego
8 łyżek cukru -kryształ
OWOCE :
owoce ok 500g dowolne mrożone u mnie truskawki i borówka amerykańska
1 łyżka mąki ziemniaczanej
KRUSZONKA ;
1/4 kostki margaryny
1/2 szkl mąki
2 łyżki cukru kryształu
CIASTO :
Białka ubijamy z cukrem na sztywno, następnie dodajemy żółtka, do połączenia się składników je ucieramy.
Teraz kolej na wlanie jogurtu i na wolnych obrotach łączymy tylko ze sobą.
Wlewamy olej, mieszamy na wolnych obrotach.
Mąkę mieszamy z proszkiem i sodą, dodajemy do masy, tylko do połączenia się miksujemy.
Na koniec dodajemy startą skórkę ze świeżej pomarańczy i przelewamy ciasto do formy 24x 33cm
KRUSZONKA :
Z mąki, margaryny i cukru, dłońmi robimy kruszonkę, ma być sypka.
Owoce zamrożone osypujemy mąką ziemniaczaną i wykładamy na ciasto, posypujemy kruszonką.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180st i pieczemy ok 40 min.
Ciasto ma być mocno zrumienione.
Komentarze
Prześlij komentarz