Ciasto jogurtowe z owocami













Ciasto jest genialne, wilgotne, szybkie, w dodatku nawet w zimie z mrożonymi owocami.



CIASTO ;

2 jajka
2 szkl. maki tortowej
1 szkl jogurtu naturalnego u mnie chudy 1,5%
1 łyżeczka płaska sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka z jednej świeżej pomarańczy
1/4 szkl oleju rzepakowego
8 łyżek cukru -kryształ

OWOCE :

owoce ok 500g dowolne mrożone u mnie truskawki i borówka amerykańska
1 łyżka mąki ziemniaczanej

KRUSZONKA ;

1/4 kostki margaryny
1/2 szkl mąki
2 łyżki cukru kryształu

CIASTO :



Białka ubijamy  z cukrem na sztywno, następnie dodajemy żółtka, do połączenia się składników je ucieramy.

Teraz kolej na wlanie jogurtu i na wolnych obrotach łączymy tylko ze sobą.

Wlewamy olej, mieszamy na wolnych obrotach.

Mąkę mieszamy z proszkiem i sodą, dodajemy do masy, tylko do połączenia się miksujemy.

Na koniec dodajemy startą skórkę ze świeżej pomarańczy i przelewamy ciasto do formy 24x 33cm

KRUSZONKA :

Z mąki, margaryny i cukru, dłońmi robimy kruszonkę, ma być sypka.
Owoce zamrożone osypujemy mąką ziemniaczaną i wykładamy na ciasto, posypujemy kruszonką.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180st i pieczemy ok 40 min.

Ciasto ma być mocno zrumienione.














Komentarze