Lekka sałatka z anchois i jajkiem











2 garście sałaty lodowej
1/2 czerwonej papryki
1 kulka mozarelli
3  szt anchois
1 jajko zielononóżki
1 mały pomidor
1 dymka z natką

Sól różowa do smaku
pieprz kolorowy do smaku
3 łyzki oleju rzepakowego
2 łyzki octu balsamicznego
1 szczypta cukru
1 szczypta suszonych pomidorów
2 szczypty suszonej bazylii


Ocet do gotowania jajka w koszulce 4 łyżki + woda

Nagrzewamy patelnię grillową i grilujemy paski papryki.

Do garnka wlewamy wodę z octem i czekamy aż zacznie wrzeć.
Jajko wbijamy do miseczki.
Gdy woda będzie się gotować mieszamy w niej łyżką tworząc wir, i wrzucamy jajko zostawiamy na 3-4 min do ugotowania się.
Wyjmujemy na ręcznik papierowy i osuszamy z wody.


Na talerzu układamy porwaną sałatę, pokrojoną dymkę, pomidora i anchois, na koniec ciepłą paprykę i na środek jajko.

Z oleju, octu i przypraw robimy sos, polewamy nim całość.

Komentarze