Składniki
Farsz ;-
grzyby suszone 3 duże garście
-
cebula czerwona 2 szt małe
-
kapusta kiszona 1 garśc
-
sól himalajska 1 łyzeczka
-
pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki
-
kminek mielony 1/3 łyżeczki
-
kolendra mielona 1/2 łyżeczki
-
mąka pszenna 1 kg
-
woda letnia 400 ml
-
jajka 1 szt
-
sól do smaku 1 łyżeczka
Grzyby ja miałam różne od borowików po maślaki i kozaki, namaczamy w wodzie, na 12h, po tym czasie gotujemy w tej samej wodzie ok 20 min. , można je lekko osolić. Odcedzamy, wody nie wylewamy.
Cebulę siekamy i szklimy na łyżce oleju.
Ostudzone grzyby siekamy, na drobno, gdyż lepiej będzie zamknąć farsz w cieście.
Do cebuli, dodajemy grzyby i poszatkowaną kapustę, całość dusimy ok 15 min, podlewając wodą z gotowania grzybów, doprawiamy, odparowujemy soki, tak by farsz był zwarty.
Składniki na ciasto umieszczamy w dużej misce, robimy wgłębienie, wlewamy letnią wodę wymieszaną z jajkiem i solą, wyrabiamy ciasto na jednolite. Zostawiamy pod ciepłą miseczką, na cały czas lepienia, dzięki czemu, ciasto będzie super elastyczne, aż do samego końca, jeśli miska ostygnie należy ją umieścić nad garnkiem z gotującą się wodą, czy w piekarniku na kilka minut.
Z ciasta wykrajamy albo kwadraty, albo koła i nakładamy farsz, zlepiamy tworząc świąteczne uszka. Gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty od wypłynięcia na wierzch. Mrożone ok 7-8min.
Z takiej porcji wyjdzie ok 60szt zależy od wielkości i grubości wałkowania ciasta.
Komentarze
Prześlij komentarz