Uszka z leśnymi grzybami i kiszoną kapustą




Składniki

Farsz ;
  • grzyby suszone 3 duże garście
  • cebula czerwona 2 szt małe
  • kapusta kiszona 1  garśc
  • sól himalajska 1 łyzeczka
  • pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki
  • kminek mielony 1/3 łyżeczki
  • kolendra mielona 1/2 łyżeczki
Ciasto ;
  • mąka pszenna 1 kg
  • woda letnia 400 ml
  • jajka 1 szt
  • sól do smaku 1 łyżeczka


Grzyby ja miałam różne od borowików po maślaki i kozaki, namaczamy w wodzie, na 12h, po tym czasie gotujemy w tej samej wodzie ok 20 min. , można je lekko osolić. Odcedzamy, wody nie wylewamy.

Cebulę siekamy i szklimy na łyżce oleju.

Ostudzone grzyby siekamy, na drobno, gdyż lepiej będzie zamknąć farsz w cieście. 

Do cebuli, dodajemy grzyby i poszatkowaną kapustę, całość dusimy ok 15 min, podlewając wodą z gotowania grzybów, doprawiamy, odparowujemy soki, tak by farsz był zwarty.


Składniki na ciasto umieszczamy w dużej misce, robimy wgłębienie, wlewamy letnią wodę wymieszaną z jajkiem i solą, wyrabiamy ciasto na jednolite. Zostawiamy pod ciepłą miseczką, na cały czas lepienia, dzięki czemu, ciasto będzie super elastyczne, aż do samego końca, jeśli miska ostygnie należy ją umieścić nad garnkiem z gotującą się wodą, czy w piekarniku na kilka minut.

Z ciasta wykrajamy albo kwadraty, albo koła i nakładamy farsz, zlepiamy tworząc świąteczne uszka. Gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty od wypłynięcia na wierzch. Mrożone ok 7-8min.

Z takiej porcji wyjdzie ok 60szt zależy od wielkości i grubości wałkowania ciasta.










Komentarze