Nadziewana skórka z udka / udko inaczej









Składniki

  • udka kurczaka 3 szt
  • cebula czerwona 1 szt
  • papryka czerwona 1/4 szt
  • czosnek 1 ząbek
  • natka pietruszki 1 łyżka
  • kminek mielony 1/3 łyżeczki
  • sól do smaku 1/3 łyzeczki
  • zioła prowansalskie 3 szczypty
  • kolendra mielona 1/3 łyżeczki
  • pieprz czarny mielony 3 szczypty
  • papryka ostra mielona 3 szczypty
  • olej rzepakowy 4 łyżki
  • koper świeży 1 gałązka


 Udka myjemy, oczyszczamy, usuwamy delikatnie skórę.
Z kości odcinamy mięso, mielimy w maszynce do mięsa. 

Do zmielonego mięsa dodajemy poszatkowaną cebulę, paprykę, natkę, oraz przyprawy i czosnek, całość mieszamy.

Do skór z udek, wkładamy mięso, miejsca łączeń spinamy wykałaczką, bądż nićmi.

Do naczynia żaroodpornego wlewamy olej,1/3 szklanki wody,  dodajemy koper, u mnie jeszcze resztka papryki i cebuli, bo zalegała w lodówce, wstawiamy do piekarnika do 200st i pieczemy ok 45min. skórka ma być chrupiąca, a samo mięso bez kości upiecze się bardzo szybko, powstałymi sokami, należy od czasu do czasu polewać mięso.














Komentarze