Składniki
CIASTO ;-
margaryna 1 szt
-
cukier 1/2 szkl
-
miód 1 łyżka
-
skórka pomarańczowa 1 szt otarta z 1 szt
-
soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
-
żółtka 3 szt
-
mąka pszenna 600 g ok może więcej typ 500
-
białko 3 szt
-
cukier puder 200 g
-
jabłka 8 szt
-
suszone wiśnie 100 g
-
cynamon 1 łyżeczka
-
mąka ziemniaczana 1 łyżka
-
skórka z pomarańczy lub limonki 1 szt z 1 szt
Do miski dajemy wszystkie składniki na ciasto, zagniatamy je i dzielimy na pół.
Połową wylepiamy formę do tarty o średnicy 27cm, drugą połowę mrozimy.
Jabłka obieramy, kroimy w półtalarki, dodajemy wiśnie, skórę ze sparzonej pomarańczy, mąkę, cynamon i mieszamy.
Z białek ubijamy pianę na sztywno, potem dodajemy stopniowo cukier, ubijamy aż masa będzie szklista i gęsta. Na ciasto surowe w formie wykładamy jabłka, na to bezę, zostawiając wolne miejsce przy brzegach po ok 2cm, gdyż beza urośnie.
Na wierzch ścieramy na grubych oczkach ciasto zamrożone, pieczemy w temp. 170st przez 60 min, po tym czasie zostawiamy ciasto w wyłączonym piekarniku.
Komentarze
Prześlij komentarz