Kruche ciasto z jabłkiem, wiśniami i bezą




Składniki

CIASTO ;
  • margaryna 1 szt
  • cukier 1/2 szkl
  • miód 1 łyżka
  • skórka pomarańczowa 1 szt otarta z 1 szt
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
  • żółtka 3 szt
  • mąka pszenna 600 g ok może więcej typ 500
BEZA ;
  • białko 3 szt
  • cukier puder 200 g
JABŁKA ;



Do miski dajemy wszystkie składniki na ciasto, zagniatamy je i dzielimy na pół.

Połową wylepiamy formę do tarty o średnicy 27cm, drugą połowę mrozimy. 

Jabłka obieramy, kroimy w półtalarki, dodajemy wiśnie, skórę ze sparzonej pomarańczy, mąkę, cynamon i mieszamy.

Z białek ubijamy pianę na sztywno, potem dodajemy stopniowo cukier, ubijamy aż masa będzie szklista i gęsta. Na ciasto surowe w formie wykładamy jabłka, na to bezę, zostawiając wolne miejsce przy brzegach po ok 2cm, gdyż beza urośnie.

Na wierzch ścieramy na grubych oczkach ciasto zamrożone, pieczemy w temp. 170st przez 60 min, po tym czasie zostawiamy ciasto w wyłączonym piekarniku.












Komentarze