środa, 11 stycznia 2017

Galaretka z owocami leśnymi z pianką jogurtową



Składniki

Galaretka czerwona ;
  • galaretka truskawkowa 1 szt
  • owoce leśne 2 szkl borówka/poziomka/malina
  • woda 350 ml ok 1 i 1/2 szkl
Pianka ;
  • jogurt naturalny 250 ml
  • galaretka pomarańczowa 1 szt
  • woda 1 szkl
Jogurt biały ;
  • jogurt naturalny 300 ml
  • syrop klonowy 3 łyżki
    1 pomarańcz 

Galaretki zalewamy wrzatkiem i mieszamy.Każdą osobno, studzimy.

Do szklaneczek wkładamy owoce, ja użyłam mrożonych, nie rozmrażałam ich, wypełniamy ok 1/4 szklanki, zalewamy czerwoną zimną galaretką, czekamy aż zastygnie.

W tym czasie jogurt lekko miksujemy, nalezy użyć jogurtu płynnego, nie greckiego gęstego,do zmiksowanego wlewamy zimną pomarańczową galaretkę, masę wlewamy do szklaneczek na zastygniętą czerwoną. Czekamy aż zastygnie pianka.


Jogurt naturalny  ten może być gęściejszy, miksujemy z syropem klonowym przez 5 min, tak by go napowietrzyć, następnie uzupełniamy szklaneczki i całość schładzamy.
Dekorujemy wyfiletowanymi pomarańczami. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...