piątek, 9 grudnia 2016

Udka duszone w cebuli z sezamem







Składniki

MIĘSO;
  • udka kurczaka 2 szt
  • sezam 2 łyżki(biały i czarny)
  • cebula czerwona 3 szt
  • papryka ostra mielona 1 łyżeczka
  • kolendra mielona 1/2 łyzeczki
  • kminek mielony 4 szczypta
  • pieprz kolorowy ziarnisty 4 szczypty
  • sól himalajska 1/2 łyżeczki
  • sok jabłkowy 100 ml
  • olej rzepakowy 2 łyżki
KASZA
  • kasza quinoa 3 łyżki
  • kasza jęczmienna 1 łyżka
  • olej rzepakowy 1 łyżka
  • szalotka 2 szt
  • marchew 1 szt
  • papryka czerwona 1 szt
  • słonecznik łuskany 2 łyżeczki
  • pestki dyni 1 łyżeczka
  • jarmuż 1 liść
  • sok jabłkowy 75 ml
  • natka pietruszki 3 gałązki




Kurczaka porcjujemy, uzyskane udka nacieramy przyprawami, zostawiamy na 2-3h.
 
Cebulę kroimy w piórka.
Na patelnię wlewamy olej i obsmażamy mięso z każdej strony, następnie zalewamy sokiem i wkładamy do piekarnika na ok 60 min do temp.175st,  zależy od wielkości udek, mój kurczak ważył 1,60kg więc udka były fajne, nie za duże.
 
 
 
Do granka wlewamy olej, przesmażamy poszatkowaną cebulkę, pokrojoną marchewkę i paprykę, całość przesmażamy ok 5min. doprawiamy, wsypujemy kaszę i quinoa, zalewamy sokiem i dusimy do odparowania, tego płynu jest mało, nalezy mieszać by się nie przypaliło, gdy cały sok zostanie wchłonięty, wyłączamy ogień, zostawiamy na chwilkę, by kasza doszła, ma być a'dente.Na koniec natka i porwane liście jarmużu.
 
 
 
Na talerzu układamy część warzyw z kaszą, na to mięso i podajemy.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...