Składniki
MIĘSO;-
udka kurczaka 2 szt
-
sezam 2 łyżki(biały i czarny)
-
cebula czerwona 3 szt
-
papryka ostra mielona 1 łyżeczka
-
kolendra mielona 1/2 łyzeczki
-
kminek mielony 4 szczypta
-
pieprz kolorowy ziarnisty 4 szczypty
-
sól himalajska 1/2 łyżeczki
-
sok jabłkowy 100 ml
-
olej rzepakowy 2 łyżki
-
kasza quinoa 3 łyżki
-
kasza jęczmienna 1 łyżka
-
olej rzepakowy 1 łyżka
-
szalotka 2 szt
-
marchew 1 szt
-
papryka czerwona 1 szt
-
słonecznik łuskany 2 łyżeczki
-
pestki dyni 1 łyżeczka
-
jarmuż 1 liść
-
sok jabłkowy 75 ml
-
natka pietruszki 3 gałązki
Kurczaka porcjujemy, uzyskane udka
nacieramy przyprawami, zostawiamy na 2-3h.
Cebulę kroimy w piórka.
Na patelnię wlewamy olej i obsmażamy mięso
z każdej strony, następnie zalewamy sokiem i wkładamy do piekarnika na ok 60
min do temp.175st, zależy od wielkości udek, mój kurczak ważył 1,60kg więc udka
były fajne, nie za duże.
Do granka wlewamy olej, przesmażamy
poszatkowaną cebulkę, pokrojoną marchewkę i paprykę, całość przesmażamy ok 5min.
doprawiamy, wsypujemy kaszę i quinoa, zalewamy sokiem i dusimy do odparowania,
tego płynu jest mało, nalezy mieszać by się nie przypaliło, gdy cały sok
zostanie wchłonięty, wyłączamy ogień, zostawiamy na chwilkę, by kasza doszła, ma
być a'dente.Na koniec natka i porwane liście jarmużu.
Na talerzu układamy część warzyw z kaszą,
na to mięso i podajemy.
Komentarze
Prześlij komentarz