piątek, 9 grudnia 2016

Rosół na kurczaku zagrodowym






















Składniki

  • korpus z kury 2-3 szt
  • marchewka 3 szt
  • pietruszka 1 szt
  • seler 1/2 szt
  • cebula biała 2 szt
  • sól 1 łyżka
  • pieprz 15 ziarenek
  • ziele angielskie 5 kuleczek
  • liść laurowy 4 szt
  • natka pietruszki 5 gałązek
  • liść lubczyku 1 gałązka
  • seler naciowy 1 gałązka
  • makaron 250 g





Od dawna już nie gotuję rosołu z dodatkiem kostek, czy innych polepszaczy, postanowiłam podzielić się moim miksem warzyw i przypraw.
Do garnka wlewamy ok 4L wody, zimnej, dodajemy przyprawy, mięso i doprowadzamy do wrzenia.
Warzywa obieramy, cebulę przypalamy na palniku, reszta w całości zostaje wrzucona do garnka z mięsem, następnie dodajemy zielone liście, zmniejszamy ogień na minimum, bulion ma tylko lekko podrygiwać, tak zostawiamy na 2-3h, po tym czasie delikatnie, bez dużego mieszania, wyjmujemy zbędne warzywa i liście, marchew kroimy w kosteczkę, dodajemy świeżą natkę, na talerzy wykładamy ugotowany makaron, marchew i natkę i zalewamy bulionem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...