Składniki
-
korpus z kury 2-3 szt
-
marchewka 3 szt
-
pietruszka 1 szt
-
seler 1/2 szt
-
cebula biała 2 szt
-
sól 1 łyżka
-
pieprz 15 ziarenek
-
ziele angielskie 5 kuleczek
-
liść laurowy 4 szt
-
natka pietruszki 5 gałązek
-
liść lubczyku 1 gałązka
-
seler naciowy 1 gałązka
-
makaron 250 g
Od dawna już nie gotuję rosołu z dodatkiem kostek, czy innych polepszaczy, postanowiłam podzielić się moim miksem warzyw i przypraw.
Do garnka wlewamy ok 4L wody, zimnej, dodajemy przyprawy, mięso i doprowadzamy do wrzenia.
Warzywa obieramy, cebulę przypalamy na palniku, reszta w całości zostaje wrzucona do garnka z mięsem, następnie dodajemy zielone liście, zmniejszamy ogień na minimum, bulion ma tylko lekko podrygiwać, tak zostawiamy na 2-3h, po tym czasie delikatnie, bez dużego mieszania, wyjmujemy zbędne warzywa i liście, marchew kroimy w kosteczkę, dodajemy świeżą natkę, na talerzy wykładamy ugotowany makaron, marchew i natkę i zalewamy bulionem.
Komentarze
Prześlij komentarz