Filet z indyka ze śliwką i karmelizowaną cebulą















Składniki

  • filet z indyka 300 g
  • cebula czerwona 3 szt
  • śliwki suszone 8 szt
  • papryka słodka mielona 1/2 łyżeczki
  • sól do smaku 1/2 łyżeczki
  • pieprz czarny mielony 1/2 łyżczki
  • kminek mielony 3 szczypty
  • kolendra mielona 3 szczypty
  • pieczarki 6 szt
  • masło klarowane 1 łyżka
  • woda 500 ml
  • ziele angielskie 1 kuleczka
  • liść laurowy 1 szt
  • miód lipowy 1 Łyzeczka 
     
     
     
     

    Sposób przygotowania

    Fileta rozbijamy na płasko, tak by ładnie się dało zwinąć roladkę, doprawiamy podanymi przyprawami ( oprocz liścia i ziela)

    Cebulę szatkujemy, solimy, dajemy na patelnię, dodajemy miód i krótko karmelizujemy, cały czas mieszając.

    Na rozbite mięso wykładamy cebulę, następnie w jednej lini śliwki, zwijamy, tworząc roladkę, opiekamy na maśle z każdej strony, następnie zalewamy wodą, dodajemy liść i ziele, a także pokrojone w ćwiartki pieczarki, dusimy pod przykryciem ok 45min, następnie odkrywamy, zwiększamy ogień i odparowujemy płyn, ja sosu nie robię więc praktycznie do zera redukuję.


    Podajemy z pączkami ziemniaczanymi i surówkami.  





Komentarze

Prześlij komentarz