Składniki
-
filet z indyka 300 g
-
cebula czerwona 3 szt
-
śliwki suszone 8 szt
-
papryka słodka mielona 1/2 łyżeczki
-
sól do smaku 1/2 łyżeczki
-
pieprz czarny mielony 1/2 łyżczki
-
kminek mielony 3 szczypty
-
kolendra mielona 3 szczypty
-
pieczarki 6 szt
-
masło klarowane 1 łyżka
-
woda 500 ml
-
ziele angielskie 1 kuleczka
-
liść laurowy 1 szt
-
miód lipowy 1 Łyzeczka
Sposób przygotowania
Fileta rozbijamy na płasko, tak by ładnie się dało zwinąć roladkę, doprawiamy podanymi przyprawami ( oprocz liścia i ziela)
Cebulę szatkujemy, solimy, dajemy na patelnię, dodajemy miód i krótko karmelizujemy, cały czas mieszając.
Na rozbite mięso wykładamy cebulę, następnie w jednej lini śliwki, zwijamy, tworząc roladkę, opiekamy na maśle z każdej strony, następnie zalewamy wodą, dodajemy liść i ziele, a także pokrojone w ćwiartki pieczarki, dusimy pod przykryciem ok 45min, następnie odkrywamy, zwiększamy ogień i odparowujemy płyn, ja sosu nie robię więc praktycznie do zera redukuję.
Podajemy z pączkami ziemniaczanymi i surówkami.
Pyszne mięsko, pięknie pokazane ... Brawo za idealny przepis :)
OdpowiedzUsuń