Brązowy ryż z sosem słodko - kwaśnym







Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni i cenię go za to, że nie tylko podkreśla smak moich potraw, ale także za wartości odżywcze, których dostarcza, głównie kwasy Omega3 ,do tego mam pewność, że jest pozbawiony zanieczyszeń.




2 torebki ryżu
250g mielonej cielenciny
1 cebula
200 ml pomidorów krojonych z puszki
1 mała puszka 100g czerwonej fasoli
300 ml passaty pomidorowej
2 plastry ananasa
3 małe konserowowe ostre hiszpańskie papryczki
1 żółta cukinia ok 200g
1 łyżeczka cukru brązowego
sól i pieprz do smaku
3 szczypty kuminu rzymskiego
3 szczypty kminku mielonego
3 szczypty ostrego mielonego chilli
4 łyzki oleju rzepakowego rafinowanego
3 szczypty imbiru proszkowanego
3 szczypty tymianku
Na patelnię wlewamy oliwę, dajemy mięso i przesmażamy aż stanie się brązowe.
Następnie dodajemy cebulę poszatkowaną, cukinię startą na grubych oczkach i dalej mieszając smażymy.
Kolejno dodajemy pozostałe składniki, przyprawy i zalewamy pomidorami i passatą, dusimy ok 1h bez przykrycia, dobrze robić w głębokiej patelni/woku, by nie chlapało nam wszędzie.
Ryż gotujemy do miękkości, wykładamy na ciepły talerz, polewamy sosem i podajemy w czerwonym winem.
 










Komentarze