wtorek, 13 września 2016

Schab z pieczarkami w sosie śliwkowym




Składniki

  • schab bez kości 800 g
  • pieczarki 4 szt
  • cebula 1 szt
  • śliwki 7 szt
  • cząber 1 szczypta
  • rozmaryn 1 szczypta
  • estragon 1 szczypta
  • papryka słodka mielona 1/2 łyżeczki
  • sól do smaku 1/2 łyzeczki czarna sycylijska
  • kolendra 3 szczypty
  • pieprz 1/2 łyżeczki
  • woda 1 L
  • śmietana 1 łyżka lub gęsty jogurt
  • mąka 1 łyżka typ 500
  • masło klarowane 1 łyżka/ do pieczarek odrobina




 Pieczarki ścieramy na dużych oczkach  wraz z cebulą, przesmażamy na maśle, dodajemy do smaku sól i pieprz, dusimy aż odparuje sok.

Mięso stawiamy pionowo i długim nożem wbijając w środek nacinamy mieso na 1cm w każdy bok, następnie wyjmujemy nóż i palcami wciskamy pieczarki, spinamy wykałaczką.

Mięso nacieramy przyprawami z każdej strony i zostawiamy na 30 min.

Śliwki myjemy, wyciągamy pestki kroimy na pół.

Następnie obsmażamy na stopionym maśle klarowanym, z każdej strony, potem zalewamy wodą, dodajemy śliwki i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu ok 60min. Po tym czasie podkręcamy gaz i redukujemy płyn do 1/3, tak byśmy mieli wystarczającą ilość sosu i by był też wystarczająco aromatyczny.
Gdy już zredukujemy, wyjmujemy mięso.Odczekujemy ok 10 min. po czym kroimy je w plastry, dzięki temu nie będzie się kruszyło.

W tym czasie kiedy mięso odpoczywa, wywar przelewamy przez sitko, śliwki przecieramy by jak najwięcej weszło do wywaru.
Mąkę mieszamy z jogurtem/ śmietaną, odrobiną wody, wlewamy stopniowo do wywaru, doprowadzamy do wrzenia, jeśli konsystencja nas zadowala można sos odstawić.

Mięso układamy na talerzach polewamy sosem i podajemy z kluskami i surówką.











1 komentarz:

DRUKUJ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...