sobota, 17 września 2016

Ciasto czekoladowe -murzynek wilgotny


Składniki

CIASTO :
  • jaja 3 szt
  • mąka 1 szkl tortowa
  • cukier puder 3/4 szkl
  • masło 120 g
  • jogurt grecki 130 g
  • kakao 3 łyzki
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • czekolada mleczna 100 g dowolna
  • dżem 1 łyżka dowolony
POLEWA ;
  • margaryna 1 łyżka
  • mleko 3 łyżki
  • kakao 1 łyżka
  • cukier kryształ 1 lyżka
  • czekolada gorzka 50 g


 CIASTO ;
Masło ucieramy do białości z cukrem , następnie wbijamy jaja i na wolnych obrotach ucieramy, masa moze się rozwarstwiać.
Następnie dodajemy mąkę z proszkiem, sodą,kakao i mieszamy na wolnych obrotach.
Teraz czas na śmietanę i dżem. Wymieszać .Przełożyć do foremki 12cmx24cm, na wierzch dodać pokruszoną czekoladę, dowolną, jaka nam zalega w szafkach, u mnie były to nawet kawałki z karmelem, oreo, a także owocami, pokroiłam i posypałam ciasto, pieczemy ok 45min. w tem 180st ale to zależy od piekarnika, po 30 min sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto się łapie jeszcze, jeśli patyczek jest suchy, ciasto jest upieczone.

POLEWA :

Do garnka dajemy wszystkie składniki oprócz czekolady, czekamy aż się całość rozpuści, na koniec dodajemy czekoladę, wyłączamy ogień i mieszamy do uzyskania idealnej konsystencji, polewamy ciasto.





Ciasto to jest niezwykle wilgotne, może się rozwarstwiać podczas przygotowania, nie martwić się, to zalezy od tem. jaj, masła, wielkości jaj, po dodaniu mąki ładnie się wymiesza i będzie idealnie gładkie. 









2 komentarze:

DRUKUJ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...