sobota, 20 sierpnia 2016

Kremowy sernik ze śliwkami i kruszonką migdałową











Składniki

CIASTO KRUCHE :
  • margaryna 100 g
  • miód spadziowy 1 duża łyżka
  • cukier trzcinowy 2 łyżki
  • wanilia 1/3 laski same ziarenka
  • jajka 1 szt
  • mąka tortowa 350 g może więcej zależy od rodzaju
  • soda oczyszczona 2 szczypty
śliwki;
  • śliwki węgierki 800 g te większe niż zwykłe
  • cukier trzcinowy 3 łyżki
Kruszonka ;
  • migdały 100 g tarte na grubo
  • mąka 2 łyżki tortowa
  • masło lub margaryna 1 łyżka duża
  • cukier trzcinowy 1 łyżka
MASA SEROWA ;
  • jaja 7 szt
  • cukier puder 220 g
    1 kg sera mielonego  
  • budyń śmietankowy 60  g normalne opakowanie całe
  • wanilia 1/3 laski same ziarenka
  • margaryna 1/2 kostki




CIASTO KRUCHE ;
z podanych składników szybko zarabiamy ciasto, wylepiamy nim formę tortową o średnicy 26cm i wkładamy do lodówki.

MASA SEROWA ;
Żółtka oddzielamy od białek, i ucieramy je z cukrem do białości.

Następnie do utartych żółtek dodajemy po troszku masła, lub margaryny, produkty powinny miec temp. pokojową.

Następnie dodajemy powoli, ucierając na małych obrotach ser, ja kupuję w miejscowej mleczarni już zmielony, jeśli nie macie takiego należy zmielić 3 razy. Masa ma być puszysta, tutaj się nic nie da podśpieszyć.

Na koniec dodajemy sam proszek budyniowy, lekko całość mieszamy.

Pianę ubijamy na sztywno i łączymy z masą serową.

Puszystą masę serową przelewamy do formy, wcześniej wylepionej surowym ciastem kruchym.


SLiwki :
Śliwki myjemy, przekrajamy na pół, a potem na ćwiartki, dajemy do garnka, zasypujemy cukrem i doprowadzamy do wrzenia, mieszając karmelizujemy ok 3min.

Gorące śliwki wykładamy na talerz i studzimy, po czym sciągamy z każdej skórkę.

POSYPKA MIGDAŁOWA :
Do miseczki dajemy wszystkie składniki i palcami całość łączymy, tak by powstała kruszonka.

Ciasto obkładamy śliwkami i posypujemy kruszonką, pieczy ok 70-80min w 170st ale to zależy od piekarnika, czasem wystarczy godzina, nie martwić się, że rośnie jak oszalały i wypadnie z formy, przy studzeniu mój zawsze opada co w niczym mu smaku nie odbiera.



















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...