Składniki
-
pieczarki 4 szt
-
cebula czerwona 1 szt
-
ser żółty 50 g
-
natka pietruszki 1 łyżka
-
sól do smaku 3 szczypty
-
masło klarowane 1 łyżeczka do smażenia pieczarek
-
papryka ostra mielona 4 szczypty
-
zioła prowansalskie 4 szczypty
-
pieprz kolorowy ziarnisty 4 szczypty
-
kolendra 4s szczypty
-
udka kurczaka 2 szt
Mięso myjemy, oczyszczamy, luzujemy z kości, każdy kawałek mięsa oprószamy przyprawami od str środkowej.
Pieczarki ścieramy na grubych oczkach i smażymy na maśle kilka minut, następnie studzimy, dodajemy poszatkowaną cebulę i starty ser żółty, na koniec natkę pietruszki, całość solimy i piperzymy.
Mięso nadziewamy farszem, upychając w każdej części, nastepnie spinamy wykałaczkami lub zszywamy nitką i igłą.
Każde udko zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st, pieczemy ok 1h, podczas pieczenia pojawia się dużo soków, więc ostrożnie otwieramy folię, soki zlewamy można je użyć do przyrządzenia sosu, mięsko podajemy z kaszą i surówką.
Komentarze
Prześlij komentarz