Udka nadziewane pieczone w foli






Składniki

  • pieczarki 4 szt
  • cebula czerwona 1 szt
  • ser żółty 50 g
  • natka pietruszki 1 łyżka
  • sól do smaku 3 szczypty
  • masło klarowane 1 łyżeczka do smażenia pieczarek
  • papryka ostra mielona 4 szczypty
  • zioła prowansalskie 4 szczypty
  • pieprz kolorowy ziarnisty 4 szczypty
  • kolendra 4s szczypty
  • udka kurczaka 2 szt

Mięso myjemy, oczyszczamy, luzujemy z kości, każdy kawałek mięsa oprószamy przyprawami od str środkowej. 

Pieczarki ścieramy na grubych oczkach i smażymy na maśle kilka minut, następnie studzimy, dodajemy poszatkowaną cebulę i starty ser żółty, na koniec natkę pietruszki, całość solimy i piperzymy. 

Mięso nadziewamy farszem, upychając w każdej części, nastepnie spinamy wykałaczkami lub zszywamy nitką i igłą.

Każde udko zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st, pieczemy ok 1h, podczas pieczenia pojawia się dużo soków, więc ostrożnie otwieramy folię, soki zlewamy można je użyć do przyrządzenia sosu, mięsko podajemy z kaszą i surówką.















Komentarze